Traže sastanak s premijerom i resornim ministrom: 500 rudara dolazi pred Vladu FBiH

Radiosarajevo.ba
Traže sastanak s premijerom i resornim ministrom: 500 rudara dolazi pred Vladu FBiH
Foto: SDA / Ilustracija

Ispred Vlede FBiH u utorak će se okupiti 500 rudara, a Sindikat radnika rudnika FBiH zahtijeva da premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić prime predstavnike Sindikata, piše Patria.

"Na tom sastanku razgovarali bi o rješenju problema rudnika u Zenici i Brezi, te o kolektivnom ugovoru, koji ističe 11. ovog mjeseca", poručio je danas u Brezi predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Protesti će početi u 10 sati.

On je novinarima kazao da će od sutrašnjih protesta i eventualnog sastanka ovisiti odluka o generalnom strajku, inicajalno najavljenom za 13. septembar.

"Tokom generalnog štrajka imali bi podršku svih rudnika u FBiH. Želimo da se stvore uslovi za bolji poslovni ambijent rudnika", poručio je Husić.

Dodao je da je "ovo najnepovoljniji period za pronleme s Poreskom upravom, jer u pogonu Stranjani voda prodire do visokog čela, a u Brezi se izmješta čelo na drugu lokaciju".

Husić kaže da će Sindikat radnika rudnika u FBiH tražiti da se do kraja septembra granskim kolektivnim ugovorom definiše pozicija rudnika iz koncerna, jer je dosadašnji istekao.

Komentarisao je predsjednik Sindikata i cijenu uglja i dodao da ona nije promijenjena posljednjih 10-ak godina.

"Odluku o cijeni uglja donosi Vlada FBiH. Mi smo prije dva mjeseca tražili da se podigne cijena, ali u rukovodstvima rudnika nema hrabrosti da se zahtjev uputi", poručio je Husić i dodao da poskupljenje uglja ne mora nužno značiti poskupljenje struje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije