Rudari nakon obustave rada u tri pogona: Naišli ste na tvrd orah!

Radiosarajevo.ba
Rudari nakon obustave rada u tri pogona: Naišli ste na tvrd orah!
Radiosarajevo.ba / RMUZenica

Oko hiljadu i po rudara u Rudniku mrkog uglja Zenica od danas je u radničkom neposluhu, što znači da je proizvodnja obustavljena u sva 3 pogona. Razlog je blokada računa zbog čega je upitna isplata plaća. Blokiran je i račun Rudnika Breza. Rješnje za ove probleme tražit će na sastanku resorni ministar sa predstavanicima rudničkih uprava i sindikata te čelnim ljudima Porezne uprave FBiH, prenosi FTV.

Zbog neuplaćenih, a obračunatih, doprinosa računi rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi su blokirani 29. augusta. Dugovanja Poreznoj upravi Federacije prelaze 210 miliona maraka.

Od jutros je u pogonima Rudnika mrkog uglja Zenica Stara jama, Raspotočje i Stranjani obustavljena proizvodnja. Neizvjesna isplata relativno niskih plaća dovela je do kulminacije nezadovoljstva rudara.

"Radnički nepolsuh traje sve do deblokade računa Rudnika mrkog uglja Zenica i sve dok se ne stvore uslovi za poštivanje kolektivnog ugovora", kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudnicima FBiH.

Iako su u jamama, s komoratima zeničkog solidarisali su se i rudari iz Breze, prihvatajući odluku krovnog sindikata u vezi s organizacijom štrajka 13. septembra.

Da je situacija krajnje ozbiljna, potvrđuje i reakcija nadležnog federalnog ministarstva, koje je za ponedjeljak zakazalo sastanak sa predstavanicima rudničkih uprava i sindikata te čelnim ljudima Porezne uprave Federacije.

Podsjećamo, računi u ova dva rudnika su blokirani zbog dugovanja javnim fondovima, koja su nastajala prethodnih godina, uglavnom prije formiranja koncerna. Sindikalci smatraju da se tako vrši pritisak na timove reprezentativnih sindikata koji sa socijalnim partnerima pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru i novoj cijeni satnice.

"Ko god je uputio akt - znao je da je to jednako zatvaranju rudnika. Ko god da je - znajte da ste naišli na tvrd orah. Ovim što ste uradili samo ste natjerali sindikalce da ispoštujemo ono što se traži, a to je povećanje osnovne satnice za naredni granski ugovor i povećanje plata rudarima", poručuje Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata RMU Kreka Tuzla

Relativno dobra proizvodnja, zbog niske otkupne cijene uglja, i dalje ne osigurava stabilno finansijsko poslovanje. Uprkos tome, u prošloj godini su rudnici za doprinose i poreze uplatili oko 95 miliona, u prvoj polovini tekuće više od 50 miliona maraka. Hoće li rudari štrajkom ili protestima pred Vladom Federacije do svojih prava, sada zavisi od ishoda sastanka zakazanog za ponedjeljak, 9. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije