Vlada FBiH kreće u pregovore sa rudarima oko kolektivnih ugovora

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH kreće u pregovore sa rudarima oko kolektivnih ugovora
AA / Ilustracija (na slici nije rudnik u kojem se desila nesreća)

Federalna vlada danas je zadužila uprave Elektroprivrede BiH i RMU Banovići da, u roku od sedam dana, formiraju zajednički tim, u koji će biti uključeni predstavnici uprava rudnika iz sastava Konzorcija EP BiH, Ureda premijera FBiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, radi otpočinjanja i vođenja konsultacije sa ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata s ciljem pripreme pregovora za zaključenje izmjena i dopuna važećeg kolektivnog ugovora.

Uprava EP BiH je zadužena i da, u slučaju postizanja saglasnosti s predstavnicima reprezentativnih sindikata, parafirani tekst izmjena i dopuna važećeg kolektivnog ugovora dostavi Uredu premijera Federacije BiH i Federalnom ministarstvu energije,rudarstva i industrije na dalje postupanje.

Inače, Vlada FBiH je u prethodne četiri godine zaključila s reprezentativnim sindikatima rudarstva dva kolektivna ugovora, koja reguliraju prava i obaveze poslodavaca i radnika u ovoj oblasti. Dana, 26. juna 2019. godine predstavnici reprezentativnih sindikata uputili su Vladi zvaničnu inicijativu za ulazak u proces pregovora za zaključenje izmjena i dopuna kolektivnog ugovora, čije važenje ističe 11. septembra 2019. godine.

Predstavnici Ureda premijera Federacije BiH su, u suradnji s Federalnim inistarstvom energije, rudarstva i industrije, već obavili više konsultativnih sastanaka s predstavnicima reprezentativnih sindkata, ali i upravama EP BiH i RMU Banovići. Također su i predstavnici Uprave EPBiH imali konsultativne sastanke s predstavnicima uprava rudnika iz sastava Konzorcija EP BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije