Travelriskmap: U BiH rizično putovati!

Radiosarajevo.ba
Travelriskmap: U BiH rizično putovati!
Print Screen / Mapa rizika za turiste

Kosovo je evropska država u koju je najopasnije putovati, dok su Bosna i Hercegovina, Srbija, ali i Bugarska i Rumunija manje opasne, pokazuju podaci portala www.travelriskmap.com.

Inače portal www.travelriskmap.com, objavljuje spisak država koje je manje ili više opasno posjetiti.

Prema njihovim podacima SAD, Njemačka, Turska, Australija ili Južna Afrika su kategorizirane u države malog rizika, dok naša država spada u kategoriju srednjeg ili umjerenog rizika, dok je Kosovo u grupi onih s visokim rizicima po putnike i posjetioce.

Afganistan, Venecuela, Mali, Irak, Sirija države su veoma visokog rizika, dok je Rusija, naprimjer, ali i Iran, Indija, Brazil zemlje u kojima se situacija iznenadno mijenja, te je nemoguće procijeniti rizičnost posjete.

Zanimljivo je da je u grupi evropskih država, gdje je i BiH (one sa srednjim rizicima) svrstana i Slovačka, te Latvija i Litvanija. Uz njih, tu su i Ukrajina, Bjelorusija, Albanija, Crna Gora, Makedonija, te Moldavija.

Analitičari www.travelriskmap.com procijenjuju rizičnost putovanja prema određenim kategorijama. Tako u kategoriji medicinske zaštite BiH je svrstana u grupu država sa srednjim nivoom rizika. Ipak kad je riječ o sigurnosti, a naročito u glavnom gradu, BiH spada u države s niskim nivoom rizika. Stanje je značajno lošije kad je riječ o sigurnosti u saobraćaju, gdje BiH ipak predstavlja umjeren rizik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije