"France 24": Sarajevo je ostalo primjer multikulturalne Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
"France 24": Sarajevo je ostalo primjer multikulturalne Bosne i Hercegovine
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S Trebevića, omiljenog izletišta Sarajlija, pruža se predivan pogled na grad

Dok iz susjednih država u posljednje vrijeme često čujemo optužbe o radikalizaciji muslimana u BiH, novinari francuske državne televizije France 24 odlučili su na terenu provjeriti o čemu se radi.

U sedmominutnom prilogu pod nazivom „Rastući uticaj Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini“ novinari France 24 objašnjavaju kraći historijat naše države kao i etničku strukturu.

„Odlučili smo provjeriti da li investitori iz Saudijske Arabije koriste biznis kako bi promovirali radikalnije shvatanje islama u BiH koje se drastično razlikuje od shvatanja vjere većine ovdašnjih muslimana“, navodi se u prilogu.

Novinari su posjetili Sarajevo gdje su obišli Sarajevo City Center (SCC), gradilište projekta „Poljine Hills“, ali i ratnu džamiju na Igmanu.

U razgovoru za France 24 predstavnici saudijskih investitora objašnjavaju da su sve poslove na izgradnji objekata radile bh. kompanija te da je to značajno unaprijedilo ekonomiju.

Jedan od sagovornika je i državljanin Kuvajta kojeg su sreli na Ilidži i koji je kazao da se u BiH osjeća veoma ugodno, te da ga sve podsjeća na arapsku državu ali s evropskim stilom.

Novinari su razgovarali s i aktuelnim zastupnikom u Skupštini Općine Ilidža Amerom Bekanom koji je kazao da ne vidi problem s investicijama koje stižu iz Saudijske Arabije, te da turisti koji posjećuju BiH troše mnogo novca naročito u Sarajevu.

Ekipa francuske televizije obišla je i džamiju „Kralj Fahd“ u Sarajevu gdje su uz pomoć Fikreta Mehovića inače pr menadžera Kulturnog centra „Kralj Fahd“ obišli prostorije i razgovarali s nekim od studenata koji pohađaju kurseve engleskog i arapskog jezika.

Pored glavnog grada BiH, novinari su posjetili i Tuzlu gdje su razgovarali s Emirom Čajićem koji se predstavio kao samoproglašeni imam jednog od paradžemata u okolini Tuzle.

Želio bi da se u BiH uspostavi Šerijatski zakon, ali to nije moguće jer većina muslimana to ne želi i ne može ih se natjerati“, kazao je Čajić.

Na kraju ovog priloga novinari državne francuske televizije zaključili su da „Sarajevo nije pokleknulo pod ovim uticajem i ostalo je primjer multikulturalne Bosne i Hercegovine“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije