Tragedija kod Jablanice: Zvuk sudara vozova probudio čitavo naselje

AA
Tragedija kod Jablanice: Zvuk sudara vozova probudio čitavo naselje
FOTO: AA / Nesreća kod Jablanice
Mještani Donje Jablanice, gdje su se sudarili vozovi Željeznica Federacije BiH, su kazali za AA kako je zvuk sudara probudio čitavo naselje, a da je izvlačenje jednog od stradalih trajalo satima.

U sudaru dva teretna voza u Donjoj Jablanici, u srijedu navečer, smrtno su stradala dva uposlenika Željeznica Federacije BiH, a jedan je teško ozlijeđen i hitno prevezen na liječenju u Mostar.

Tijelo jednog od stradalih je izvučeno iz voza, nakon više od sat vremena napora.

"To je bilo strašno", riječi su koje mještani ponavljaju u nevjerici da se takva tragedija dogodila u njegovom mjestu. 

Nesreća kod Jablanice - undefined

FOTO: AA: Nesreća kod Jablanice

Salem Maslo, koji živi u kući prekoputa mjesta tragedije, kaže da je silina udara bila strahovita i probudila čitavo naselje. 

"Čuo se jak udar. Svi su izašli da vide šta se dogodilo. To je bilo strašno, ne pamtim ovakvu tragediju u našem mjestu", kaže Maslo.

Mještani su se odmah organizirali, donijeli su reflektore i krenuli u akciju spašavanja unesrećenih, koja je, kako kaže, trajala satima.

Tijelo drugog stradalog je još uvijek unutar voza i bit će izvučeno uz pomoć mehanizacije. 

Nesreća kod Jablanice - undefined

FOTO: AA: Nesreća kod Jablanice

Glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić ističe da o detaljima nesreće ne može govoriti dok istražne radnje ne budu završene. 

"U nesreći su sudjelovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983) i J. Ć. (1969), obojica iz Sarajeva i lokomotiva s 36 vagona u kojoj su se nalazili B.J. (1968) i F. T. (1971), obojica iz Sarajeva. U ovoj željezničkoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T., dok je teške tjelesne povrede opasne po život zadobio H. K. Na snazi je potpuna obustava željezničkog prometa na navedenoj dionici", kazao je Marić.

Drugi mašinovođa B.J. nije povrijeđen, a spasio se tako što je prije sudara iskočio iz lokomotive. 

Na mjestu događaja je dežurni tužitelj iz Konjica koji će o detaljima nesreće kazati više nakon što uviđaj bude završen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije