Sindikat radnika: Proglasiti stanje elementarne nepogode

E. H.
Sindikat radnika: Proglasiti stanje elementarne nepogode
Foto: Arhiv / Radnici, ilustracija
Posljednji toplotni udar koji je zahvatio veći dio Bosne i Hercegovine izazvao je zabrinutost među svim građanima, posebno onih koji su primorani da u ekstremno toplim ljetnim danima rade na otvorenom.

Najviše su ugroženi građevinski radnici, čiji posao u ovakvim uvjetima iziskuje mnogo napora, stoga se mnogi od njih na razne načine snalaze sa zaštitom od jakog sunca i ekstremne toplote.

Ipak, iako postoje preporuke o zaštiti radnika u kojima stoji da je poslodavcima preporučeno da prekinu poslove na otvoreno u terminima od 12 do 16 sati, mnogi od njih u utrci s vremenom kako bi ispunili sve zadate rokove često ne poštuju ove preporuke.

"Već unazad dvadesetak dana izdate su preporuke za zaštitu radnika usljed visokih temperatura. Te preporuke vrijede za period ovog ljeta, a date su početkom jula. Ipak, to je sve što ministarstvo može uraditi, jer trenutna zakonska rješenja nalažu da mi jedino možemo izdati preporuke, a ne i obavezujuća rješenja koja bi, recimo, primorala poslodavce da sačuvaju radnike od visokih temperatura“, kazao je za Radiosarajevo.ba Namik Muratović, glasnogovornik Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH ističu kako se veliki broj poslodavaca trudi da zaštiti svoje radnike te da i oni traže rješenja kako bi se izbjegli eventualni problemi zbog ekstremno toplog vremena u njihovim kompanijama.

"Mi smo apelirali na sve naše članove Udruženja poslodavaca, tamo gdje postoji mogućnost i gdje zaista ne trpi posao i procesi, da se pokuša organizirati proces rada u smjenama, pogotovo za radnike koji rade na otvorenom, posebno u tom velikom period“, kazao je Suad Ećo, član Udruženja poslodavaca FBiH.

Njegove kolege iz Saveza samostalnih sindikata BiH ne slažu se da se preporuke o zaštiti radnika poštuju, te iz sopstvene prakse ističu kako je na terenu situacija potpuno drukčija. Zbog toga su, kažu, spremni i na zakonom dozvoljene blokade rada ako poslodavci i nadležni organi ne pokažu spremnost da zaštite zaposlenike.

"Savez samostalnih sindikata BiH zahtijeva od poslodavaca da poduzmu dodatne mjere zaštite radnika od visokih temperatura. Također, pozivamo nadležne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdaju upute poslodavcima i da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju, proglase stanje elementarne nepogode. Ako se poslodavci, ali i nadležni organi izvršne vlasti na svim nivoima u FBiH ogluše o ovaj zahtjev i ne pokažu spremnost da se zaštiti sigurnost i zdravlje radnika i građana, mi ćemo pozvati sve svoje sindikalne organizacije da poduzmu zakonom dozvoljene aktivnosti“, zaključuju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije