Ograničiti kretanje u najtoplijem dijelu dana, uzimati dosta voća i povrća

Fena
Ograničiti kretanje u najtoplijem dijelu dana, uzimati dosta voća i povrća
Zavod za javno zdravstvo FBiH radi zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih visokim temperaturama, ukazao je na mjere za zaštitu od visokih temperatura zbog kojih je do 6. augusta za cijelu BiH upaljeno narandžasto upozorenje.

Iz Zavoda su upozorili da visoke temperature izazivaju zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi.

Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe s visokim pritiskom itd.), starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na visoke temperature, zbog čega zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera.

Osim toga, ističu iz Zavoda, radno aktivno stanovništvo i omladina, koji najveći dio dana provode na otvorenom prostoru, također se izlažu opasnosti od štetnog djelovanja visokih temperatura.

Potrebno je ograničiti kretanje i vožnju od deset do 18 sati, jer su tada najviše temperature te izbjegavati naporne fizičke aktivnosti ili ih obavljati u ranim jutarnjim satima.

"Korisno je da se u toku dana češće piju manje količine tečnosti, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a unos gaziranih pića treba smanjiti jer velike količine tečnosti uzete odjednom, opterećuju srce i bubrege i otežavaju varenje hrane", upozorava specijalista za higijenu i zdravstvenu ekologiju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Aida Vilić-Švraka.

Potrebno je konzumirati veće količine svježeg voća i povrća da bismo nadoknadili gubitak mineralnih soli te jesti češće i manje obroke i izbjegavati namirnice s visokim sadržajem bjelančevina, kao što su meso i mesni proizvodi, naročito suhomesnati proizvodi.

"Uzimајtе dоstа pоvrćа i vоćа, ribе, biјеlоg mеsа pеrаdi i fеrmеntirаnih mliјеčnih prоizvоda (јоgurtа, kisеlоg mliјеkа) ili kоmbinоvаti fеrmеntirаnе mliјеčnе prоizvоdе i pоvrćе i vоćе. Trеbа izbјеgаvаti јаkо slаtku hrаnu, zаtim mаsnu i јаkо zаčinjеnu hrаnu, suhоmеsnаtе prоizvоdе, brzu hrаnu. Оbrоkе trеbа priprеmаti nеpоsrеdnо priје kоnzumirаnjа, а priprеmljеnu hrаnu čuvаti nа аdеkvаtаn nаčin. Dоbrо prаti sеzоnskо pоvrćе i vоćе. Аkо imаtе zdrаvstvеnih prоblеmа, zаtrаžitе sаvјеt svоg pоrоdičnоg ljеkаrа", preporučuje dr. Vilić-Švraka.

U klimatiziranim prostorijama, naročito u automobilima s ugrađenim klima-uređajem, potrebno je voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutrašnje i vanjske temperature, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije