Toplane Sarajevo pojasnile zašto kulja crni dim iz kotlovnica

0
L.S.
Toplane Sarajevo pojasnile zašto kulja crni dim iz kotlovnica
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Crni dim iznad Sarajeva

KJKP Toplane Sarajevo su na svojoj zvaničnoj stranici obavijestili korisnike centralnog grijanja da je došlo do poremećaja u isporuci prirodnog gasa, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije, prema KJKP „Toplane - Sarajevo“.

Primjećen je crni dim koji izlazi iz dimnjaka već nekoliko dana. Kako smo prethodno i pisali, pitali smo KJKP Toplane Sarajevo o čemu se radi.

U nastavku pročitajte njihov odgovor:

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

"Za proizvodnju toplotne energije kao osnovno gorivo KJKP Toplane Sarajevo koriste prirodni gas, dok kao alternativno gorivo koriste lako i srednje ulje.

Zbog poremećaja isporuke prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije, „KJKP Toplane - Sarajevo“ su na osnovu prethodnog odobrenja Vlade Kantona Sarajevo, bile prinuđene da pređu na tečna goriva (LUS-lož ulje srednje i LUEL- ekstra lako ulje), kako bi građani imali kontinuiranu isporuku toplotne energije te kako se ne bi narušio energetski sistem Kantona Sarajevo.

Crni dim, koji se na pojedinim većim kotlovnicama mogao primjetiti, je iz razloga uobičajene prakse kada dođe do poremećaja u isporuci prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo, odnosno kada naše kotlovnice koriste tečno gorivo umjesto prirodnog gasa, i to pri pokretanju postrojenja.

Napominjemo da nabavljamo najkvalitetnije energente, kako bi sveli otrovne gasove na minimum, te štetne materije u granice dozvoljenog", navodi se u odgovoru KJKP Toplana Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije