Titova ulica (za sada) ostaje u Mostaru

3
Radiosarajevo.ba
Titova ulica (za sada) ostaje u Mostaru
FOTO: AA / Mostar

Na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nije odobreno imenovanje Povjerenstva o mijenjanju naziva ulica po osobama iz totalitarnih režima. Tako će odluka o nazivu Ulice maršala Tita ostati na čekanju.

''Mi trebamo promijeniti još dvije ulice, a ne nazive ulica osoba koje apsolutno zaslužuju ulicu u Mostaru, za čijeg vremena je Mostar ostvario gospodarski i svaki drugi napredak. Titovu ulicu ne treba mijenjati i ja sam čak tražio da me razriješe iz tog Povjerenstva u koje su me bili imenovali jer je to politička priča'', rekao je danas ranije gradski vijećnik Arman Zalihić.

''Sve je pobrkano'' Zalihić navodi i kako se ''ne radi o komunističkom režimu'' kako HDZ navodi, nego je postojao samoupravni socijalizam.

Kupci masovno vraćaju stvari u Zaru: 'Ne podržavamo vaš krvavi biznis'

Kupci masovno vraćaju stvari u Zaru: 'Ne podržavamo vaš krvavi biznis'

Nakon dogovora o promjeni naziva ustaških ulica: Mostar ukida veliku sramotu!

Nakon dogovora o promjeni naziva ustaških ulica: Mostar ukida veliku sramotu!

''Sve je pobrkano, i način vladanja i režim i ideologija'', dodao je Zalihić.

Kažimir Milićević iz HDZ-a ''ne vidi zašto je sporno ovo pitanje'', piše Bljesak.

''Ako želimo prema Euorpi moramo napraviti otklon prema totalitarnom režimu'', rekao je Milićević, te dodao:

''Napravili smo prijedlog Povjerenstva, ali to je privremeno, nije trajno Povjerenstvo i napravili smo to na tragu toga kad je izmijenjeno prvih šest ulica. Razlika je što smo ovaj put predložili širi broj ljudi''.

Na upit da li iko "poznaje još neki grad koji je brisao nazive ulica a koji nose ime Josipa Broza Tita", Milićević je rekao da postoje neki primjeri.

''Koliko znam, Zagreb je izmjestio trg koji je nosio naziv Josipa Broza Tita, a znam i pet država u Europi je napravilo totalni otklon od totalitarnog sustava: Ukrajina, Češka, Litva, Mađarska...'' 

"Što se tiče ulica, jasno je da je taj posao završen radom prošlog Povjerenstva i Povjerenstvo nije obavilo posao do kraja i ostale su neke sporne ulice u Mostaru koje nose nazive po dužnosnicima iz NDH. Tada smo dopunom tražili da predsjednici klubova svih stranaka budu članovi tog Povjerenstva i nisu dali da iko iz opozicije bude dio tog Povjerenstva'', objasnio je Arman Zalihić tokom dana.

Deutsche Welle o promjeni imena ulica: Ustaše više ne stanuju u Mostaru

Deutsche Welle o promjeni imena ulica: Ustaše više ne stanuju u Mostaru

Zalihić je stava da se ne trebaju mijenjati nazivi ulica osoba koje su zaslužne za veliki napredak Mostara.

''Ulica Maršala Tita će ostati takva, to je čovjek koji je simbol jednog sustava koji je imao nedostatke, ali je doprinjeo razvoju Mostara na navjerojatan način''.

Napomenuo je i da Mostar inače ima problem ulica u Mostaru, u smislu brojeva i tačnosti, obzirom da navigacije i mape vrlo često ljude odvedu u totalnom drugom smjeru nego što je neko ukucao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije