Tišina, počasna straža i suze: Posljednji ispraćaj za Bukvarevića u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Tišina, počasna straža i suze: Posljednji ispraćaj za Bukvarevića u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Posljednji ispraćaj

Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas u 12 sati održan je posljednji ispraćaj federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, koji je jučer preminuo na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Bukvarević je preminuo od posljedica infekcije COVID-19.

Ispred zgrade okupili su se članovi Vlade, predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, koji je i sam prije nekoliko dana izašao iz izolatorija na Podhrastovima, gdje se također borio s ovom bolesti, koju uzrokuje novi soj koronavirusa.

Inače, jutros je u zgradi Federalne vlade otvorena Knjiga žalosti povodom smrti ministra, a upisao se i premijer Novalić, koji je napisao:

"Ovih pet godina provedenih s mojim ministrom Salkom Bukvarevićem u Vladi Federacije BiH nikada neću zaboraviti. Imao sam priliku raditi s tihim, blagim čovjekom nevjerovatna znanja i poštenja. Molim dragog Boga da mu podari lijepi dženet za koga vjerujem da ga je zaista zaslužio. Neka je vječni rahmet mom prijatelju, ministru Salki Bukvareviću", stoji u poruci premijera Novalića.

Dženaza Salki Bukvareviću bit će klanjana u subotu 1. avgusta u 16,30 sati u haremu Džindić džamije u Tuzli gdje će biti i ukopan.

Komemoracija će se održati isti dan u zgradi Parlamenta Federacije BiH sa početkom u 11 sati, te u Bosansko kulturnom centru u Tuzli u 15 sati.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jučer na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

On je prethodno smješten u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirs. Jučer prijepodne priključen je na respirator. Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Bio je vanredni profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije