Teška noć za Jablanicu, Mostar i Stolac: Vatra ugrozila kuće!

1
Fena/Radiosarajevo.ba
Teška noć za Jablanicu, Mostar i Stolac: Vatra ugrozila kuće!
Facebook / U požaru povrijeđen vatrogasac / Ilustracija

Požar na području Jablanice proširio se tokom prethodne noći te je ugrozio stambene objekte.

Požarna se linija u nedjelju znatno približila naselju Donja Jablanica, pri čemu su i dalje ugroženi objekti na lokalitetu Komadinovo vrelo.

Prilikom intervencija vatrogasci su se suočavali sa odronom kamena niz strme litice, čime je bila ugrožena njihova sigurnost.

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Požar se počeo spuštati niz strme padine s platoa Plase u pravcu kanjona Neretve. Jedan dio požarišta na platou Plase se proširio na područje Grada Mostar i nastavio spuštati u pravcu Dive Grabovice.

Nadljudskim naporima je na platou Plase jedna požarna linija stavljena pod kontrolu, te je zaustavljeno napredovanje vatre u dubinu šumskog kompleksa endemske vrste bora – munike, priopćeno je iz Županijskog operativnog centra Civilne zaštite.

Aktivan je požar na području Stupišta i Derana u općini Stolac. Gori trava, visoko i nisko raslinje, a zbog nepristupačnosti terena i miniranog područja onemogućeno je gašenje. Iz Civilne zaštite navode kako je do sada zabilježeno tridesetak detonacija.

Na požarištu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Na području Grada Mostara požar kod Bogodola ugašen je u 1 sat i 30 minuta iza ponoći, a od jutros aktivan je požar u Vitoši. Gori šuma trava i nisko rastinje.

Jedna vatrogasna ekipa dežurala je cijeli dan i noć na lokalitetu Budisavine u čapljinskoj općini, gdje je požar i dalje aktivan, a gašenje otežano zbog miniranog terena.

Vatrogasci su tokom protekla 24 dana imali još nekoliko manjih intervencijama u svim općinama i gradovima Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije