Teška klinička slika kod mladih u BiH, poznato kada se očekuje novi talas pandemije

3
Radiosarajevo.ba
Teška klinička slika kod mladih u BiH, poznato kada se očekuje novi talas pandemije
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske, izjavio je da se u posljednje vrijeme javljaju mladi ljudi zaraženi koronavirusom s teškim kliničkim slikama, te da se krajem februara i početkom marta očekuje novi talas pandemije i povećanje broja oboljelih.

Đajić je rekao da su druženja tokom proteklih praznika dovela do većeg broja zaraženih, te da je na UKC-u svakodnevno više od 100 pacijenata na pregledima, a na liječenju se zadrži 20, 30, nekad i više.

"Pandemija nije stala, a upozorenja najrelevantnijih svjetskih stručnjaka govore da dolazi novi talas pandemije krajem februara i u martu i svi se moramo spremiti za takvo nešto", istakao je Đajić, prenose mediji iz manjeg bh. entiteta RS.

Kao veoma bitno naveo je da građani ostanu posvećeni poštovanju mjera, da nose maske, drže distancu, a socijalne kontakte svedu na minimum.

"Ono što nas zabrinjava jeste da su ovo sada teške kliničke slike, te da dolaze mladi pacijenti koji teško obole", naglasio je Đajić.

Naveo da i dalje ima mnogobrojnih primjera u Republici Srpskoj gdje izostaje odgovornost pojedinaca, da su ugostiteljski objekti puni gostiju bez maski, te da je na takvim mjestima širenje virusa neminovno.

"To je razočarenje za zdravstvene radnike, koji ulažu ogromne napore u borbi protiv pandemije i koje svakodnevno pri dolasku na posao dočekuju pune čekaonice zaraženih pacijanata", dodao je Đajić.

Vlado Đajić - undefined

Printscreen: Vlado Đajić

On je pozvao građane da se odazovu vakcinaciji čim vakcina protiv koronavirusa korona dođe u BiH i RS.

"Činjenica je da se neće odmah moći vakcinisati svi, zbog čega je posebno važno da poštujemo mjere. Dokazano je da nećemo oboljeti ako nosimo masku i držimo distancu i najbolji primjer za to su naši zdarvstveni radnici, koji godinu dana rade sa Covid pacijentima, a nisu oboljeli jer poštuju mjere", rekao je Đajić.

Podsjetio je da je tokom prošle godine u UKC-u pregledano oko 15.000 pacijenata koji su bili pozitivni na Covid-19 ili se sumnjalo na virus, dok je oko 3.000 zadržano na liječenju.

"Moram da pohvalim da je procenat preživljavanja pacijenata hospitalizovanih od Covid-19 na svjetskom niovu, naročito kod pacijenata koji su bili na respiratoru, gdje je preživljavanje bilo iznad 40 posto", istakao je Đajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije