Tenderi / Javne nabavke: Sestrić Milorada Dodika dobio milionski posao

18. 10. 2020. u 18:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 114

Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske potpisao je 5. oktobra ugovor sa firmom „Eco Group“ Banja Luka o „uslugama zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada za potrebe UKC-a“, vrijedan 1.320.000 konvertibilnih maraka (bez PDV-a), piše Žurnal

Ugovor je sklopljen na 36 mjeseci, a u pojašnjenju je navedeno da je ponuđena cijena data na osnovu planiranih 300 tona infektivnog medicinskog otpada, što po jednom kilogramu odvezenog otpada iznosi 4,4 konvertibilne marke sa uračunatim PDV-om.

U ovoj javnoj nabavci, kao i u stotine drugih koje su raspisale institucije i javne ustanove u Republici Srpskoj, sporno je što je bio samo jedan ponuđač, koji je, navodno, ponudio najnižu cijenu. Notorno je da je sve unaprijed dogovoreno i da se i kod ovog tendera unaprijed znalo ko će dobiti posao. Naprosto je nevjerovatno da se na tender prijavi samo jedna firma, koja se bavi ovom vrstom posla, iako sličnih u RS i BiH ima mnogo više.

Stručnjaci koje smo konsultovali navode da je sasvim nepotrebno da se toliki novac za uništavanje medicinskog otpada daje privatnoj firmi, s ozbirom na to da u dobojskoj bolnici postoji spalionica, gdje je taj otpad mogao biti adekvatno uništen. Isti izvori su naveli da je, ako je već trebalo izdvojiti milionski iznos za uništavanje infektivnog medicinskog otpada, taj novac mogao biti prebačen bolnici u Doboju, koja je ima kapacitete da uradi taj posao. U isto vrijeme, novac ne bi otišao na račun privatne firme poznate po raznim malverzacijama, već bi se zadržao u zdravstvenom sektoru RS.

Sumnju da je tender namješten upravo za „Eco group“, potiče činjenica da iza te firme stoji Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika i odnedavno predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Zeljković je nedavno otvorio novi kafić - "Kantina 1926", pod tribinama Fudbalskog kluba "Borac", na čijem čelu je bio donedavno, prije nego što je izabran za predsjednika FS RS. Prije toga je u centru Banjaluke držao kontroverzni noćni klub „Drama“.

Vico Zeljković poznat je i po aferi „pelene“, koje su nabavljane iz Albanije za osobe sa posebnim potrebama.

Ostatak teksta čitajte na OVOM linku. 

Nabavka zaštitnih maski

Da je Dodikov sestrić povlaštena osoba kada je riječ o javnim nabavkama, potvrđuje i činjenica da je Fond zdravstvenog osiguranja RS putem firme "Eko piramida inženjering" u vrijeme pandemije korona virusa nabavio tri miliona zaštitnih maski ukupne cijene 2,5 miliona maraka. “Eko piramida inženjering” je dio “Eco group”, čiji je stvarni vlasnik Vico Zeljković, koji je u to vrijeme bio predsjednik FK “Borac”.

KOMENTARI (6)