Parlament BiH / Zastupnici danas o smjeni ministra Košarca i zamjenika ministra Ilića

10. 06. 2020. u 07:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebao razmatrati zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, odnosno smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Zahtjeve su uputili zastupnici Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Podsjetimo, Košarac je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u RS prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Kako se navodi u inicijativi navedenih zastupnika, on je svojim neodgovornim ponašanjem prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u RS u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije RS.

Pred poslanicima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložila poslanica Aida Baručija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA