Bakir Izetbegović: Nisam prorok, ne znam šta će uraditi oni zbog kojih nam je ovako

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Nisam prorok, ne znam šta će uraditi oni zbog kojih nam je ovako
PrtScr / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, komentirao je danas politiku u našoj zemlji, kazavši kako nije prorok i ne može da predvidi šta će raditi partneri "koji su nas doveli u ovo stanje".

"Ni u čemu tome nema SDA. Mi ćemo pokušati razgovarati, rješavati krize, deblokirati krize. Ako gospodin Tegeltija ne želi da radi, ako gospodin Bevanda nije spreman da ponudi budžet za 2020, ako gospodin Radončić koji se povukao s te pozicije odluči da ode, ne znam šta mi tu možemo pomoći. U svakom slučaju trudit ćemo se da budemo stabilizacijski faktor. Danas sam razgovarao s Radončićem, nagovarao ga da ostane SBB, da imenuju oni ministra sigurnosti… Ne znam hoće li tako uraditi. Nadam se da će ostati na nekim drugim pozicijama, ali ne bih mogao predvidjeti kako će to sve ići. Mislim da smo dužni prema narodu uraditi bolje nego što se do sada radilo", kazao je Izetbegović u intervjuu za Hayat televiziju.

Na pitanje - ima li garancije da se SBB neće povući iz koalicija na kantonalnim nivoima, da je recimo u Kantonu Sarajevo, vlast stabilna, odgovorio je ovako:

"Mislim da hoće! Ono kako to sada govori gospodin Radončić u najmanju ruku će ostati na kantonalnom nivou zajedno sa nama. Nadam se da će ostati i na federalnom nivou. Nagovarao sam ga to tako ostane. Ne bih to puno eksperimentisao. Mi smo prošli različite faze i u ličnim odnosima, i u međustranačkim… Dakle bilo je svega. Ali kada pogledate našu saradnju, bilo je tu čak dionica kada smo dobre stvari radili za zemlju i za narod. Raspoložen sam da ostanemo na što više nivoa zajedno."

Mirsad Vilić, Hazim Rančić, Adil Osmanović imena su koja se spominju za funkciju ministra sigurnosti. Izetbegović je izbor nasljednika Fahrudina Radončića ovako prokomentirao: "Sve su to ljudi koji mogu raditi taj posao. A ima ideja da to i bude neki čovjek, kadar SDA iz Krajine koji bi se pozabavio problemom migranata. Krajišnik koji osjeća kako je to njima i da se fokusira na problem u Krajini koji stvaraju migranti."

On smatra da ima namjere da se oslabi pozicija SDA, ali ne i namjera da se SDA izbaci iz vlasti.

"Možda se varam, ali ne vidim logike da to SDP uradi i mislim da bi sebi zabio autogol na taj način. Ne vidim logike da to uradi HDZ, tako da mislim da je svim, pa čak i koalicionim partnerima nije mrsko da se oslabi pozicija SDA pred lokalne izbore.(...) Naravno da se SDA može oslabiti, samo mislim da se neće oslabiti i mislim da će se pokazati da je to jedna namještaljka, posebno kada je u pitanju gospodin Novalić. On bi mogao iz čitave priče izaći jači, i gospodin Novalić i SDA, ako se utvrdi da mu se nešto namješta. Narod ne voli kada se ljudima nešto namješta i ako se utvrdi recimo kroz pola godine da je ustvari Federacija jako dobro iznijela, prvo zdravstveni dio problema sa pandemijom, onda i ekonomski dio, dakle moglo bi ga to ojačati, tako da bi se tu postići suprotni efekti onima koji su donijeli ovu stvar.

Je li njegova reakcija HDZ-u prijetnja – da biste, ako odstrane SDA iz vlasti, vi mogli odstraniti njih i da HDZ-u ne treba borba sa SDA? Zvuči kao prijetnja ili je možda upozorenje?

"Upozorenje. Mislim da nema kod njih takvih ozbiljnih kalkulacija, a možda se puštaju neki probni baloni i prijetnje SDA-u, ali mislim da bi to bio samoubilački potez. Da li ovo sada zvuči kao prijetnja što ja kažem, to je analiza. Mi uvijek gledamo da nađemo prostor za HDZ da pokušamo pomoći i kada su u pitanju problemi Hrvata u Federaciji i neki takav odnos prema nama nakon decenija saradnje i kakve-takve koalicije bi nas natjerala da mi uzvratimo na isti način. To ne bi trebalo HDZ-u sasvim sigurno im takva stvar ne bi trebala."

Potvrdio je i da jesu ubjeđivali SDP da idu s njima: "Da aktiviramo taj tzv. četvrti element, da to nisu samo bošnjačka, srpska i hrvatska koalicija, da imate jednu grupu od 25 posto glasova ljevičara, građanskih opcija koje nisu aktivirane i koji su vječita opozicija. Od njih u ovom historijskom momentu kada vidimo da je mnogo toga dovedeno u pitanje, da zajedno sa nama ponesu taj teret. Nisu htjeli, nisu smjeli, a kada je u pitanju strah i SDA, malo je toga čega se SDA plaši. Jednostavno smo naučili kao neki veteran ili vojnik, koji je naučio da se bori, i cijelo vrijeme se s nečim borimo i uspijevamo nekako. Kakve god budu stvari koje ugrožavaju državu, narod, institucije, SDA, koalicije, uvijek nađemo načina da isplivamo iz toga. O nekom strahu kada je u pitanju SDA, mislim da nema govora."

Gospodine Izetbegoviću, hoćete li u Predsjedništvo 2022. godine?

"Predsjednik stranke je dužan, dakle nositi zastavu stranke kada su u pitanju izbori. Za ono, za što me zaduži stranka, ja ću idući put nositi zastavu. Ovaj put nisam mogao, ostao sam u Domu naroda zato što nije bilo šanse da se kandidujem. Predsjednici stranaka trebaju da napadaju na prvu poziciju i ako budem u ovom zdravlju kakvom sam sad i ako budem imao podršku stranke i povjerenje, onda hoću, ali daleko je 2022. godina. Vidjet ćemo šta će dotad biti."

Drže li HDZ i SNSD poluge pravosuđa naše zemlje u svojim rukama?

"Prejake su takve riječi, ali ne možemo biti slijepi kraj očiju. Očigledno je da se to pravosuđe dodvorava, posebno srpskom elementu u BiH i njihovim liderima. Jednostavno to brojke govore. Kada pogledamo odnos tog pravosuđa prema S i H, i prema Bošnjacima, nezamislivo je da ovakvu stvar urade premijeru u RS. Evo i ovih dana kod njih počinje priča o respiratorima, pa ćemo vidjeti hoće li se usuditi da ovakvu stvar urade. Dakle oni toliko toga opraštaju njima, toliko toga se amnestira, toliko je to snishodljiv odnos. Kada recimo naprave jedan neustavni referendum, na oči međunarodne i domaće javnosti, kako se prema njima snishodljivo odnosi, kako se to zataška, maltene izvinu im se, a pogledajte šta su uradili našem Novaliću."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije