Kovačević: HDZ želi biti vječiti pregovarač za formiranje vlasti u BiH

Nihad Katica
Kovačević: HDZ želi biti vječiti pregovarač za formiranje vlasti u BiH
Foto: Arhiv / Dragan Čović

„Izborni zakon je odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument“, piše bečki Standard.

„'On i dalje drži uzde u svojim rukama', kazali su uznemireni evropski diplomati u Sarajevu, misleći pritom na šefa desno orijentisane stranke HDZ, Dragana Čovića. Zbog toga što nije on, već socijaldemokrata Željko Komšić izabran za tročlano Predsjedništvo BiH, Čović želi da nakon izbora održanih 7. oktobra spriječi formiranje parlamenata u pojedinim kantonima kao i na nivou Federacije BiH", piše Adelhajd Velfl u bečkom listu Standard, pa nastavlja:

Čović postavlja uslove: Izborni zakon mora da bude promijenjen onako kako to želi on i njegova partija, u suprotnom će sve blokirati. Zbog toga bi moglo da bude spriječeno i usvajanje budžeta za 2019, a time i isplata plata u javnom sektoru. U stvari je Izborni zakon odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument".

List dalje citira jednog evropskog diplomatu koji je želio ostati anoniman da je „opasnost u tome ako EU i SAD budu trčkarale za Čovićem i ispunjavale njegove želje umjesto da mu jasno stave do znanja da je protivpravno to što blokira formiranje parlamenata".

Koliko daleko će Čović ići vidi se već sada, jer ministri iz redova HDZ-a bojkotuju sjednice vlada. (…) Situacija se mijenja njemu u korist. Naime, vlada u Zagrebu, koju predvodi hrvatski HDZ se sve više miješa u bh. politiku, iako to po Dejtonu ne bi smjeli. (…) Ali, upravo izabrani bošnjački član Predsjedništva, Šefik Džaferović, kao i trenutni predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić zahtijevaju od Plenkovića da se ne miješa u politiku u BiH. Zvizdić je kazao da Plenković ne bi trebalo da zloupotrebljava svoje članstvo u EU."

Bečki list Standard napominje kako je Čović podršku dobio i od novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika koji već godinama pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu. „Dodik želi da pokrene inicijativu da BiH prizna Krim kao dio Rusije, a sve će učiniti da ukine OHR i poziciju visokog predstavnika. Ovaj desničarski populista za to dobija podršku Moskve, a Rusi se su svakako nedavno takođe izjasnili za ukidanje OHR-a. Zapadne države su pak protiv", zaključuje Adelhajd Velfl u list Standard.

Slaven Kovačević, doktor političkih nauka smatra da se izborni rezultati mogu implementirati u okviru Ustava FBiH, odnosno da CIK može popuniti Dom naroda BiH, a iza toga i državni Dom naroda, tako da izvršna vlast može biti formirana.

"Ovo što gospodin Dragan Čović radi predstavlja političku blokadu, radi se o politikama gdje HDZ koristeći metod ili alat političkih ucjena želi sebi obezbijediti povoljniju poziciju da sebi obezbijedi što povoljniju pregovaračku poziciju, posebno poziciju oko razgovora u vezi izmjena Izbornog zakona BiH", kazao je Kovačević za Radiosarajevo.ba. 

S druge strane, imamo hrvatske EU parlamentarce koji pišu Vijeću EU zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem osporavajući izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, istaknuo je Kovačević.

"Sada se tu postavlja pitanje da li HDZ BiH uz HDZ Hrvatske narušava osnovne europske vrijednosti nastojeći da kroz političke ucjene obezbijedi takav izborni sistem u kojem će se probuditi još viša sistemska diskriminacija - na to pitanje treba da odgovori međunarodna zajednica, jer sve ono što HDZ traži utvrđuje još veći stepen sistemske diskriminacije i potpuno poništava i zanemaruje presude Europskog suda iz Strazbura u četiri predmeta", rekao je Kovačević.

Vijeće EU je u dva navrata razmatralo BiH u oktobru 2017. godine, istaknuo je Kovačević i dodao da su tada zaključili da pored konstitutivnih naroda, država BiH mora garantirati ravnopravnost svih građana, te da mora garantirati da neće biti diskriminacije.

"Isto tako pozivaju se vlasti da se suzdrže ili ne prave političke korake ili donose zakone koji bi otežali provođenje presude Sejdić i Finci i drugi povezanih presuda. Istu stvar su zaključili i u junu 2018. godine, što znači da je za Vijeće EU temeljna presuda Sejdić i Finci i vezane presude, jer se na taj način otklanja sistemska diskriminacija. Sve što HDZ traži je jačanje sistemske diskriminacije u BiH, kako bi oni bili vječiti pregovarači za formiranje vlasti u BiH", rekao je Kovačević i dodao:

"Formiranje vlasti može se blokirati političkim alatima i to će Čović uraditi. To ne može beskonačno trajati, jer kada prođe ova godina vrlo je izvjesno da će se na Federaciji i državnom nivou donijeti odluka o privremenom finansiranju, zato što neće biti donešen budžet, ta odluka može trajati 90 dana, poslije toga ostaju bez finansiranja svi budžetski korisnici među kojima su i općine s hrvatskom većinom. Dakle, Čović stavlja kao zalog nefinasiranje tih lokalnih zajednica i kantona kako bi ostvario svoj politički cilj. Kada do toga dođe, onda će situacija biti ne krizna već alarmantna, jer će te lokalne zajednice i kantoni ostati bez vrlo značajnih sredstava koje dobivaju iz budžeta. Neki od njih ne mogu se finansirati bez ovog novca. Ako je to zalog Dragana Čovića da vlastiti narod založi kako bi ostvario svoj cilj, neka proba, ali ja vjerujem da će onda potpun druga percepija biti tih ljudi politici HDZ-a", zaključio je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije