Tek rođena beba iz Sarajeva helikopterom hitno prebačena u Beograd

5
Radiosarajevo.ba
Tek rođena beba iz Sarajeva helikopterom hitno prebačena u Beograd
Foto: RTRS / Helikopter

Pripadnici Helikopterskog servisa RS-a i ljekari i tehničari Univerzitetskog kliničkog centra Srpske danas su izvršili veoma zahtijevan i komplikovana transport novorođenčeta sa teškom urođenom srčanom manom iz Kliničkog centra u Sarajevu za Klinički centar Srbije u Beogradu.

Iz Helikopterskog servisa naveli su da je helikopter u ranim jutarnjim časovima poletio iz Banja Luke ka Istočnom Sarajevu, po zahtijevu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra u Sarajevu.

"Preporučeno je 'hitno izmještanje muškog novorođenčeta u inostrani kardiohirurški centar radi hitne operativne korekcije urođene srčane mane', muškog novorođenčeta iz Trnova, rođenog 16. augusta. Novorođenče sa teškom urođenom srčanom manom, u veoma kompleksnim uslovima, helikopterom Helikopterskog servisa transportovano je uz kompletan monitoring, intubirano je i uz kompletnu farmakološku podršku, pod stručnim nadzorom ljekara specijaliste pedijatrije i medicinskog tehničara -anestetičar, koji su sastavni dio tima za vazdušni medicinski transport", naveli su iz Helikopterskog servisa.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Novorođenče je upućeno u Institut za majku i dijete u Beogradu radi hitne kardiohirurške intervencije i potrebe za liječenjem u specijalizovanoj neonatološkoj intenzivnoj njezi, piše RTRS.

Pripadnicima službe za vazdušni medicinski transport ovo je 48. transport u ovoj godini, a jedan od najzahtjevnijih do sada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Najnovije