Tegeltija o nenabavci vakcina: Nesposobnost vlasti na drugim nivoima

9
Radiosarajevo.ba
Tegeltija o nenabavci vakcina: Nesposobnost vlasti na drugim nivoima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sinoć je govorio o vakcinama protiv koronavirusa, ali i radu i funkcionisanju ove institucije.

"Apsolutno ne treba očekivati da će ovaj saziv Savjeta ministara podnijeti ostavku", istakao je Tegeltija za FTV.

Navodi da koalicija SDA-SNSD-HDZ funkcioniše od tačke do tačke dnevnog reda.

"Ja razumijem SDA i ne ljutim se na te poslanike. Oni imaju obavezu. Oni brane svog premijera. Ako misle da mogu na neki drugi način da nabave vakcine, nije nikakav problem da to urade. U BiH je preko 180.000 vakcine i preko Federacije nije nabavljena nijedna."

O optužbama da provodi zadatu ulogu u cilju dokazivanja Dodikovih ranijih tvrdnji da je ova država nesposobna, Tegletija kaže:

"To je apsolutno bezobrazno. Nećemo raditi ništa na štetu građana BiH. Nesposobnost koju pokazuju vlasti na drugim nivoima i pokušaj da je prebace na mene je nemoguće. Ne osjećam se nimalo odgovorno. Savjeta ministara se sjete jedino kada ne mogu da riješe neka svoja druga pitanja."

O činjenici da Srbija vrši masovnu imunizaciju građana BiH je rekao:

"Srbija je uspjela na neki drugi način da obezbijedi mnogo veći broj vakcina, nego što su mnoge zemlje EU i to je uspjeh Srbije. Nikako ne trebamo da se ljutimo zbog toga što je ona pružila podršku i građanima BiH, i Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Albanije. Nisam primijetio da je bilo ko od tih zemalja bio nešto ljut na Srbiju zbog te činjenice".

Tegeltija ističe da pokušaj da se od Savjeta ministara, putem određenih političara, političkih partija i medija, naprave "žrtveno jagnje za ovaj proces je nefer, nekorektn"o itd.

"Savjet ministara je uradio sve ono što je trebao u ovom procesu nabavke vakcina."

Kaže da budžetska sredstva planirana za borbu protiv pandemije i potrebe zdravstvenog sektora.

"Novac ćemo doznačiti entitetima i Brčko distriktu i oni će odlučiti u šta će ga utrošiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije