Pandemija / Gudeljević saopćila: Evo kada stižu nove vakcine protiv COVID-a

01. 04. 2021. u 17:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević učestvovala je danas online u radu koordinacijskog sastanka posvećenog odgovoru na COVID 19 u BiH, na kojem su nazočili i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovine Ingrid Macdonald, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Fabio Scano i Rownak Khan, kao i predstvanici nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Gudeljević informirala je sagovornike o epidemiološkoj situaciji u BiH i istaknula da zdravstveni sustavi ulažu veliki napor da postignu pravovremeni i valjan odgovor na pandemiju COVID-19.

Kada je riječ o procesu cijepljenja, ministrica je rekla da su shodno nadležnostima u sektoru zdravstva, institucije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH izradile planove cijepljenja, u kojima su definirane prioritetne skupine, dinamika i ostali elementi procesa imunizacije.

"Nažalost, Bosna i Hercegovina trenutno raspolaže sa minimalnom količinom cjepiva protiv COVID-19 oboljenja koje su osigurane putem donacija prijateljskih zemalja ili su dobijene putem mehanizma COVAX“, rekla je ministrica Ankica Gudeljević i dodala:

"Prema službenim informacijama kojima u ovom trenutku raspolažemo, do kraja svibnja kroz COVAX mehanizam očekuje se dolazak još 82.400 doza AstraZeneca cjepiva, a u drugom kvartalu ove godine će uslijediti nova alokacija Pfizer/BioNTech cjepiva za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 100.620 doza“.

Ministrica je saopštila i da Bosna i Hercegovina očekuje značajne količine cjepiva iz EU mehanizmu pod nazivom “EU za zdravlje”, u okviru kojeg su iskazane potrebe za 892.000 doza cjepiva.

U prvim nabavama u okviru navedenog mehanizma, a do kraja travnja 2021. godine, očekuje se nabava značajnijeg broja doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje će za zemlje Zapadnog Balkana biti alocirane iz Republike Austrije kao i 380.000 doza AstraZeneca cjepiva od Republike Poljske.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA