Tegeltija: Više od 95 posto odluka VSTV-a doneseno jednoglasno

0
J. Ć.
Tegeltija: Više od 95 posto odluka VSTV-a doneseno jednoglasno
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), oglasio se danas nakon, kako je rekao, natpisa na pojedinim portalima, koji polaze od pretpostavke da u VSTV postoje nekakve većine i manjine kao unaprijed određene kategorije.

"Svi natpisi na pojedinim portalima su u funkciji zbunjivanja i ombanjivanja javnosti. S jedne strane, radi se o svođenju VSTS na insitituciju u kojoj se vodi neka zamišljena, imaginarna rovovska bitka, dok se s druge strane radi o potpunoj profesionalnoj degradaciji članova VSTS i njihovog svođenja na predstavnike određenih politika, jednih ili drugih. Članovi VSTS su ozbiljni ljudi a profesionalnim integritetom, kojima niko ne može da kaže kako da razmišljaju ili kako da odlučuju, nego to rade na bazi vlastitih procjena i ocjena pitanja koje je tema", kazao je Milan Tegeltija.

On je podsjetio da više od 95 posto odluka VSTV doneseno jednoglasno ili sa do dva glasa protiv odluke, dok su sve ključne odluke, pa i one o kojima se zasnivaju ove kvazianalize donesene jednoglasno.

"Situacije u kojima se odlučuje preglasavanjem s jednim glasom više su ekstremno rijetke i desile su se samo nekoliko puta za šet godina mog mandata kao predsjednika. U veoma rijetkim slučajevima pojedinih imenovanja, od kojih je jedno imenovanje predsjednika Suda BiH, što je opet demokratski način odlučivanja u VSTS predviđen zakonom. Dakle, pozivam građane da ne nasjedaju na takve kvazianalize i narativ zasnovan na pokušajima svođenja VSTS na poltičku instituciju", podvukao je Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije