Tegeltija se u Pekingu sastao sa kineskim premijerom: Hvala Kini za veliku podršku BiH

3
Radiosarajevo.ba
Tegeltija se u Pekingu sastao sa kineskim premijerom: Hvala Kini za veliku podršku BiH
Foto: VMBiH / Detalj sa sastanka

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Pekingu sa premijerom NR Kine Li Keqiangom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, sa posebnim ostvrtom na mogućnosti unapređenja bileteralne saradnje.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija je rekao da su politički odnosi
dvije zemlje na visokom nivou i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, uzajamno poverenje i podrška, izrazivši zahvalnost na pomoći koju je NR Kina pružila BiH u teškim vremenima borbe protiv COVID-a 19, kao i na ukupnoj podršci razvoju, prosperitetu i stabilnosti BiH.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je pohvalio uspjeh kineskih
političkih i ekonomskih reformi, te dodao da kineski model može poslužiti kao uzor mnogim zemljama u razvoju i tranziciji, naglasivši da inicijativa "Pojas i put" koju je pokrenuo kineski predsjednik a čiji je integralni dio saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, predstavlja izuzetan doprinos ravnomjernom razvoju kao jednom od ključnih preduslova globalne stabilnosti.

Na sastanku na kojem je bilo riječi o unapredjenju saradnje u oblasti
energetike, infrastrukture i ekonomije, predsjedavajući Tegeltija je ukazao i na važnost jačanja kulturnih veza dvije zemlje i u tom kontesku naglasio značaj otvaranja Konfucijevog instituta u Banjoj Luci i Sarajevu, te izrazio očekivanja BiH u pogledu daljnjeg razvoja saradnje u oblasti poljoprivrede kroz Inicijativu 16+1.

Sagovornici su zajednički ukazali na značaj bilateralnih susreta na visokom nivou kao osnovu za poboljšanje odnosa u cjelini, posebno ekonomskih, a predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom uputio poziv premijeru Kećijangu da posjeti Bosnu i Hercegovinu kako bi sa vlastima svih nivoa u BiH razgovarao o nastavku saradnje na infrastrukturnim i drugim projektima u okviru uspješnih privrednih odnosa i finansijske podrške koju NR Kina pruža.

Zahvalivši NR Kini i njenom rukovodstvu na principijalnom stavu
poštovanja međunarodnog prava, posebno u Savjetu bezbjednosti
Ujedinjenih nacija po pitanju Visokog predstavnika, predsjedavajući
Tegeltija je premijeru Keqiang čestitao uspješnu organizaciju XXIV
Zimskih olimpijskih igara koje šalju svijetu poruke mira, napretka i boljeg života, te poželio da sportisti obje zemlje ostvare zapažene rezultate.

Predsjedavajući Tegeltija je danas ranije prisustvovao prijemu koji su
kineski predsjednik Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan upriličili u
Velikoj Sali naroda za gostujuće šefove država i međunarodnih
organizacija koji su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije