Tegeltija: Zalagat ću se za sistemsko rješenje finansiranja sporta i OK BiH

1
Radiosarajevo.ba
Tegeltija: Zalagat ću se za sistemsko rješenje finansiranja sporta i OK BiH
FOTO: OK BiH / Tegeltija u posjeti OK BiH

Predsjedništvo Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine je početak 2022. godine započelo sa nizom sastanaka u bh. institucijama relevantanim za sport, a sve u cilju podrške vrhunskim sportistima, sportskim strukovnim savezima BiH i Olimpijskog komiteta BiH, koji vode ka jačanju i boljem organizovanju sportskog sistema BiH.

Održana su dva sastanka na najvišem nivou, 18. i 19. januara 2022. godine, na kojima su prisustvovali Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić sa potpredsjednicima Milankom Mučibabićem i Izetom Rađom i generalnim sekretarom Saidom Fazlagićem ispred OK BiH i ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Razgovaralo se o predstojećoj najvećoj sportskoj smotri svijeta, Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati u Pekingu od 4. do 20. februara 2022. godine, te i o izostanku finansijske podrške državnih nivoa vlasti sada već dvije godine za redom.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Prenesene su poruke sportista i sportskih strukovnih saveza BiH da se pod hitno i permanentno omogući finansiranje sporta na državnom nivou, koje je u ovom trenutku jedino moguće putem granta Ministarstva civilnih poslova.

Predsjednik Kvesić je na oba sastanka naglasio da grant MCP-a nije podijeljen u 2021. godini, i da je ovo treći put da vrhunski sport, sportski savezi BiH i Olimpijski komitet BiH u posljednih deset godina ostaju bez podrške sa državnog nivoa.

Napomenuo je da je i u okviru tog granta malo izdvajanje za sportske saveze BiH i Olimpijski komitet BiH.

Kvesić je rekao da u rasponu od 12 mjeseci Olimpijski komitet BiH učestvuje na čak pet vrhunskih sportskih takmičenja kao što su bile Olimpijske igre u Tokiju, a pred nama su Olimpijske igre u Pekingu, EYOF u Vuokattiju i Banskoj Bystrici i Mediteranske igre u Tunisu, gdje su bh. tim predstavljali i predstavljat će na stotine sportista i trenera.

Mučibabić je istaknuo da je OK BiH podržao olimpijce u njihovim nastojanjima da ostvare olimpijske norme i učestvuju u olimpijskim igrama "Tokyo 2021" i "Peking 2022" sa cca 1.200.000 KM, te da bi kao Udruženju građana i nebudžetskom korisniku bila prijeko potrebna i asistencija države koju predstavljaju.

Nažalost, ona često izostaje što se direktno reflektira i na sportske rezultate.

Rađo je rekao da je strategija razvoja sporta BiH 2022-2030 spremna i urađena od ekspertnog tima, te da uz malo političke volje ona može biti i usvojena. Strategija razvoja sporta BiH bi dala jasne smjernice za rješavanje mnogih i ključnih problema bh. sporta.

Na prvom sastanku ministrica Gudeljević je poručila da Ministarstvo civilnih poslova može podržati državne sportske strukovne saveze i Olimpijski komitet BiH putem granta MCP-a, ali zbog neusvajanja budžeta na nivou Bosne i Hercegovine, ovo ministarstvo to nije u stanju učiniti.

Tegeltija, inače bivši košarkaš i sportski radnik, je pokazao razumijevanje za probleme finansiranja sportskih strukovnih saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH.

U svom obraćanju istakao je da će učiniti što je u njegovoj moći da se sistemski riješi finansiranje sportskih saveza BiH i da to ne bude isključivo kroz grantove. I pored složene situacije, obećao je da će učiniti sve da se Olimpijski komitet BiH finansijski podrži kako bi mogao realizirati naredna četiri takmičenja koja ih očekuju u 2022. godini.

Zaželio je puno sreće olimpijcima koji se spremaju za put u Peking, te je izrazio želju da zajedno sa predsjednicima OK BiH posjeti Olimpijski komitet BiH i Olimpijski muzej.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije