Tegeltija: Predložit ću Cikotića za ministra ako prođe provjere, protiv sam ucjena

Radiosarajevo.ba
Tegeltija: Predložit ću Cikotića za ministra ako prođe provjere, protiv sam ucjena
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Razgovarat ću sa Selmom Cikotićem kao novim kandidatom za ministra sigurnosti BiH, rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Naglasio je da ako Cikotić prođe i provjere u CIK-u i SIPA da će ga predložiti za novog ministra.

"Ja ću s njim razgovarati kao novim kandidatom i poslije toga ću materijale koje sam dobio uputiti u redovnu proceduru. Svaki put na početku svog mandata rekao sam da ću uvijek predložiti one kandidate koji prođu odgovarajuće zakonom definisane provjere, a to su provjere u CIK-u i SIPA. Nadam se da će provjere Cikotić uspješno proći i poslije toga, ako prođe, predložiću ga za ministra sigurnosti. Naravno, odluku o izboru ministra donosi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH", kazao je on.

Upitan da li to znači da primjedbe koje dolaze iz hrvatskih udruga neće uzeti u obzir kada je u pitanju imenovanje Cikotić, Tegeltija je rekao da on u svom razmišljanju o donošenju odluke samo uzima ono što je potvrđeno, definisano i ono što eventualno čini nedostojnim nekoga za ministra.

U četvrtak je sjednica Vijeća ministara BiH, a već mjesecima s dnevnog reda se skidaju imenovanja nekoliko institucija ili agencija i to uvijek na zahtjev ministara iz reda Bošnjaka. 

"Postoji različito viđenje između ministara iz reda bošnjačkog naroda i ostalih ministara. Moje stanovište je uvijek da oni ljudi za koje je sprovedena redovna, zakonom predviđena procedura treba da budu imenovani. Stav bošnjačke strane jeste da se treba izvršiti usaglašavanje i raspoređivanje svih funkcija koje postoje u BiH. Nadam se da će biti postignut kompromis i da ćemo doći do toga da imamo agencije i institucije u BiH sa ljudima koji imaju mandate. Jer, ovako je veliki problem da imamo institucije bez imenovanja", istakao je Tegeltija.. 

Tegeltija je naglasio da je njegov stav da je neophodno što prije imenovati ministra sigurnosti bez obzira ko on bude personalno.

"Ja sam protiv sistema međusobnog ucjenjivanja i uslovljavanja", konstatirao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije