Skupština RS: Nuklearno odlagalište kod Dubrovnika kao odgovor na Trgovsku goru!

Novosti.rs
Skupština RS: Nuklearno odlagalište kod Dubrovnika kao odgovor na Trgovsku goru!
FOTO: Vlada RS / Srebrenka Golić

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS-a, izjavila je da bi manji bh. entitet mogao izgraditi odlagalište nuklearnog otpada u blizini Dubrovnika na lokaciju u selu Ravno, prenose Novosti.

"Vjerujte da razmišljamo o tom vašem prijedlogu", istakla je Golić, odgovarajući na pitanje Perice Bundala, zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS, tokom aktuelnog časa.

Bundalo je postavio zastupničko pitanje da li bi to mogla biti recipročna mjera nakon što je Vlada Hrvatske odlučila da se ogluši o zabrinutost iz oba bh. entiteta i izgradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja se nalazi u blizini granice Hrvatske s BiH, na šta je Golić odgovorila potvrdno.

Bundalo je rekao da će izgradnja ovakvog odlagališta na Trgovskoj gori značiti da će na tom području stanovništvo biti ugroženo s oko 3.000 kubnih metara radioaktivnog otpada.

"Potencijelno, ovim može biti ugroženo oko 200.000 ljudi u slivu Une i Save. Da li razmišljate o eventualnim recipročnim mjerama prema Hrvatskoj, na primer o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u brdima iznad Dubrovnika, upitao je Bundalo. Kazao je da ništa nije dalo efekta, ni rezolucije, ni demonstracije, te da neće pomoći ni tužbe.

"Klin se klinom izbija, rekao je Bundalo i dodao da je u međunarodnim odnosima to princip reciprotiteta, koji je uvijek uspješan i uvijek efikasan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije