USK / Premijer i načelnik pozvali Krajišnike na nove proteste zbog Trgovske gore

23. 09. 2019. u 12:40:00 Fena

Shares: 7

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i načelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača na današnjem su sastanku u Bihaću ponovili protivan stav izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, te pozvali sve stanovnike iz doline rijeke Une na ponovne proteste u petak, 27. septembra u Novom Gradu.

Odlaganje nuklearnog otpada je politička odluka: Građani Dvora ne vjeruju vlastima

"Ovo je naš zajednički problem i mislim da bi se Bosna i Hercegovina morala ozbiljno pozabaviti njime, jer je 300.000 stanovnika u slivu rijeke Une ugroženo takvom idejom Republike Hrvatske. Zahvaljujem se premijeru USK na organizaciji sastanka, na kojem smo još jednom potvrdili da ćemo se zajedno boriti protiv toga da odlagalište nuklearnog otpada bude u našem dvorištu. Mislimo da to ne smije biti jednostrana odluka Republike Hrvatske, nego da se moramo i mi nešto pitati. Zato sviju pozivamo na proteste u petak, na kojima neće biti nikakve politike, već samo prezentovanje našeg interesa da svi zajedno odlučujemo o životnom prostoru", riječi su načelnika Općine Novi Grad Miroslava Drljače.

Nuklearni otpad nije jedina prijetnja: Toksične vode s dvije deponije zagađuju Unu

Naglašena je lokalna i entitetska jedinstvenost u borbi protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i takva će poruka, kako je rečeno, biti i poslana s protestnog skupa.

"Sve ovo radimo u interesu naše djece, jer se bojimo da naše komšije neće stati samo na odlagalištu nuklearnog otpada, s obzirom na nedostatak električne energije u Republici Hrvatskoj. Bez obzira na ishod sastanka predstavnika Hrvatske i Slovenije 30. septembra, mi moramo učiniti sve da zaštitimo naše životne interese", kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Na sastanku su još jednom ponovljeni i argumenti za protivljenje gradnji odlagališta nuklearnog otpada, među kojima se posebno ističu proglašenje Parka prirode i prisustvo bunara za vodosnabdijevanje u najužem području oko potencijalne lokacije odlagališta na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

NEMA KOMENTARA