Tegeltija oštro protiv protjerivanja Kalabuhova: "Bahatost političkog Sarajeva"

0
Radiosarajevo.ba
Tegeltija oštro protiv protjerivanja Kalabuhova: "Bahatost političkog Sarajeva"
Foto: Kolaž/ScreenshotRadiosarajevo / Kalabuhov i Milan Tegeltija

Milan Tegeltija, kontroverzni savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), oštro je protestirao zbog zahtjeva dugogodišnjeg funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnika ove stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića da ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov bude proglašen personom non grata zbog posljednjih izjava o Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, ruski ambasador u BiH je izjavio da će Moksva podržati samostalnu RS u okviru BiH. Kalabuhov je izjavio da ne vidi nikakav problem u Dodikovj ideji o samostalnoj RS u okviru BiH, koja je, kako je istakao, stvar političara, demokratskih odluka, te da će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu.

Kalabuhov je u razgovoru za Radio televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT) da ne može da govori o legitimnosti ili nelegitimnosti procesa vraćanja nadležnosti sa BiH na bh. entitet RS napominjući da je to stvar političkog procesa i organa entitetske vlasti.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Na Mehmedovićev prijedlog reagirao je Dodikov savjetnik Milan Tegeltija.

"Do koje mjere ide bahatost političkog Sarajeva i SDA da traži protjerivanje ambasadora, jer mu se ne sviđa njegov stav koji je usput i stav RS-a, zaboravljajući da je to ambasador zemlje koja je GARANT dejtonskog sporazuma, na osnovu kojega postoji BIH i parlament u kojem je poslanik", poručio je Tegeltija.

Kako smo ranije objavili, Mehmedović je pozvao na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova personom non grata i velike proteste pred ruskom ambasadom dok dotični ne napusti BiH.

"Podsjećam da su Amerikanci nakon povlačenja iz Afganistana poručili: Zašto bi se Amerikanci borili za Afganistan, ako se za Afganistan neće boriti Afganistanci.
Evo imamo priliku da se borimo", naveo je Mehmedović.

Šta nam drugo preostaje, dodao je on, da bi smo dokazali ozbiljnost u svojoj borbi za BiH.

"Ovo je ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata državnim udarom, poručio je Mehmedović, nakon što je ruski ambasador otvoreno kazao kako ne vidi ništa sporno da Republika Srpska postane samostalna u okviru Bosne i Hercegovine", napisao je Mehmedović na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije