Reakcija / Ruski ambasador oštro napao Valentina Inzka: "On laže"

12. 06. 2021. u 11:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u Beogradu ocijenio je kako Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nema nikakvu ulogu i značaj za entitet RS.

Bocan-Harčenko je naveo da je to i zvaničan stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji godinama traži zatvaranje te kancelarije. A Ruska Federacija podržava taj zahtjev.

Ruski ambasador je podsjetio da je konsenzus osnovno pravilo po kome mora da radi Savjet za implementaciju mira. Po njemu to pravilo su partneri u Savjetu počeli da krše prije nekoliko godina.

“Valentin Inzko govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora. To je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu saglasnost”, rekao je Bocan-Harčenko za "Politiku", piše N1.

On je dodao da sada žele da izvedu još jedan pokušaj ustavne reforme. Da oduzmu moć i ovlaštenja Republici Srpskoj, a ta centralizacija bi omogućila da BiH postane članica NATO-a.

Prema njegovim riječima, ako Zapad ne odustane od ovog "nelegitimnog pokušaja", uprkos tome što se Rusija protivi, onda će ova situacija dovesti do dodatne napetosti.

"Ali, ne mogu da kažem da će se desiti nešto vanredno. Oni će smatrati da je visoki predstavnik postavljen. RS će smatrati da je on nelegitiman i da ne postoji. I neće biti nikakve saradnje s njim", rekao je ruski ambasador.

Kada je riječ o non-paperima o Kosovu, on je naveo da ima više pretpostavki. Jedna od njih je da su u pitanju podmetanja. Druga je da su ispitivane reakcije.

On je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima jasan stav o Kosovu koji se neće promijeniti. A formiran je na osnovu nacionalnih interesa Srbije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)