Dodik zaprijetio "jačanje entitetske linije", govorio i o ratu

10
Radiosarajevo.ba
Dodik zaprijetio "jačanje entitetske linije", govorio i o ratu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da ne postoje planovi za pomjeranje entitetske linije između RS i Federacije BiH, ali da postoji želja za njenim jačanjem.

Dodik je rekao da nije spreman da žrtvuje mir.

"Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti... Nit' sam ja ratni čovjek, niti bi to išta riješilo. Između RS i FBiH postoji granica, koja se zove entitetska. Ona nije upitna što se nas tiče, mi nemamo namjeru da je pomijeramo, skraćujemo, povećavamo, ali imamo namjeru da je ojačamo i jednog dana ćemo to i uraditi", rekao je Dodik za Euronews.

On je istaknuo da nezavisnost RS ne bi dovela do rata.

U BiH je, smatra Dodik, problem historija i odnos među narodima koji, kako kaže, ne dozvoljava pravljenje građanski uređene države.

On je napomenuo da su narodi u BiH poslije 25 godina zavađeniji nego prije, a osnovna misija međunarodne zajednice bila je da ih pomiri.

"BiH nije ni predviđena da uspije, to je eksperiment koji je nametnula jedna grupa političkih ličnosti, okupljenih oko Klintona koja je htjela da ovdje pokuša nemoguće, a to je da narode koji se ovdje nisu nikako ni slagali, koji nemaju nijedan zajednički datum koji obilježavaju, kao datum svoje pobjede ili zajedničkog stradanja, da narod koji je ratovao su ponovo gurnuli u BiH, po istom principu kao što je bila SFRJ koja se tih godina raspala u ratu", tvrdi Dodik.

O tome zašto se žestoko protivi novom visokom predstavniku za BiH, Dodik je rekao da je on sinonim za nezakonitost, za rušenje prava, "međunarodnog prije svega".

Dodik je rekao i da BiH, dok on odlučuje, nikada neće ući u NATO jer je on bombardovao Srbe, Srbiju, osiromašenim uranijom.

"Ja sam razgovarao sa predstavnicima NATO, on kaže da je sve što se tiče saradnje u redu, a što se tiče članstva, mora postojati nova odluka. Na kraju krajeva, nije NATO neozbiljna organizacija da ovako nesređenu i neartikulisanu državu primi u svoje članstvo da napravi probleme. To sam, recimo, čuo od četiri predsjednika država koji su članovi NATO", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da se nekom narodu ne može zabraniti da prema svom osjećaju obilježava neko vrijeme koje je prošlo.

Smatra da je glorifikaciji Radovana Karadžića više doprinio "nejasan rad Haškog tribunala", za koji je kazao da je previđen "da se osude svi Srbe koji tamo odu, a da se poslije prvostepene presude oslobode Ante Gotovina ili Naser Orić".

Na pitanje da li će biti povučena odlikovanja osoba koje su osuđene za ratne zločine, Dodik je podsjetio da je to stvar parlamenta, koji je odlučio da neće.

"Mislim da neće, mislim da ne treba", dodao je Dodik i naglasio kako u Sarajevu postoje škole i ulice koje nose nazive po fašistima, piše Euronews Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije