Tegeltija odgovorio šefu Misije OSCE-a u BiH Bertonu

Radiosarajevo.ba
Tegeltija odgovorio šefu Misije OSCE-a u BiH Bertonu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Povodom izjave šefa Misije OSCE-a u BiH Bruce Bertona u pogledu zaključaka VSTV-a koji se odnose na zaključke Predstavničkog doma Parlamenta BiH, predsjednik Vijeća Milan Tegeltija u reakciji na društvenoj mreži Facebook podsjetio je na stavove OSCE-a iz tematskog izvještaja o nezavisnosti pravosuđa iz 2009. godine.

Podsjećamo, Berton je reagirajući na zaključke VSTV-a kojim su odgovorili Parlamentu BiH na zahtjev da svi članovi Vijeća podnesu ostavke, između ostalog kazao:

Bruce G. Berton - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Bruce G. Berton

„Parlament je u potpunosti kompetentan da razmatra rad pravosudnog sistema, dok god se time ne utječe na pojedinačne slučajeve. Zaključci Vijeća od 18. jula 2019. godine se čini da u potpunosti negiraju ovu osnovnu funkciju Parlamentarne skupštine BiH“.

Reakciju Tegeltije u cijelosti:

„Podsjećanja radi:

(Tematski izvještaj OSCE-a iz decembra 2009. godine: Nezavisnost pravosuđa: Neprimjeren pritisak na pravosudne institucije BiH)

Zbog toga Misija OSCE-a BiH poziva političke predstavnike da se neodložno počnu uzdržavati od vršenja bilo kakvog neprimjerenog utjecaja ili pritiska u vezi sa sudskim postupcima, kao i od napada na ugled i integritet pravosuđa. Navodima neprimjerenog ponašanja predstavnika pravosudnih tijela trebalo bi se baviti Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), kao jedino tijelo odgovorno za reguliranje ponašanja sudija i tužilaca u BiH. Institucijska nezavisnost VSTV-a, sama po sebi, garancija je legitimnosti za istraživanje i ispitivanje ovakvih slučajeva“, naveo je Tegeltija na Svojoj Facebook stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije