Bruce Berton za Radiosarajevo.ba: Reagirat ćemo ako političari pređu crvenu liniju

A. D.
Bruce Berton za Radiosarajevo.ba: Reagirat ćemo ako političari pređu crvenu liniju
OHR / Bruce Berton
Sramotno je i neprihvatljivo pokušavati negirati srebrenički genocid, posebno nakon nedvosmislenih presuda koje su donijeli Međunarodni sud pravde i MKSJ. Činjenice o onome što se desilo ne može promijeniti niko, a ni vrijeme koje prolazi.

Rekao je to u intervjuu za Radiosarajevo.ba Bruce Berton, aktuelni prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Distrikt Brčko. Američki diplomata, koji uskoro odlazi s ove funkcije osvrnuo se posebno na posljednje događaje uoči 11. jula, odnosno pokušaj organiziranja skupa posvećenog Ratku Mladiću.

“Zabrinuti smo, i očekujemo da vlasti na državnom, entitetskom i općinskom nivou djeluju na pravi način. Za brojne ljude u ovoj zemlji, juli je mjesec žalosti i to se mora poštovati. Kao i ranijih godina, bili smo svjedoci pokušaja da se ozbiljnost tog dana ugrozi insceniranim provokacijama. Nije ni pristojno ni časno igrati se emocijama i produbljavati bol onih koji sahranjuju svoje najmilije. Neki od njih primorani su ukopati samo nekoliko pronađenih kostiju a to su nekada bili očevi, sinovi, muževi. Istovremeno, i političari i građani BiH moraju se, čuvajući sjećanje na prošlost, okrenuti ka budućnosti i napraviti od BiH bolje mjesto za sebe, svoju djecu i buduće generacije", poručio je Berton

Radiosarajevo.ba: Svjedoci smo da se na političkoj sceni situacija sve više radikalizira. Lideri otvoreno govore o nemogućnosti saradnje, i to u godini u kojoj treba postići sve da BiH dobije kandidatski status. Kako to komentirate?

Berton: Nažalost, čini se da je to trend – umjesto da energiju fokusiraju na zajedničke ciljeve i zajedničko dobro, odnosno napredak na europskom putu, neki izabrani zvaničnici i stranački lideri svjesno se fokusiraju na pitanja koja vode podjelama, prepirući se preko medija, umjesto da zajedno sjednu i dogovore se o tome kako da prevaziđu neslaganja i zemlju pokrenu naprijed. Vjerujem da bi lideri iz svih konstitutivnih naroda mogli naći zajednički jezik, samo kad bi gurnuli u stranu sopstvene uske interese.

Još ima vremena do izbora 2018. godine i treba ga iskoristiti za reforme i pozitivni razvoj. Rješavanje pitanja kao što su izmjene Izbornog zakona, Mostar, presuda u predmetu Sejdić-Finci i put ka EU dovelo bi političare u puno jaču poziciju sljedeće godine da mogu uvjeriti birače da su vrijedni ponovnog izbora.

Radiosarajevo.ba: PIC se u više navrata očitovao o pokušajima destabilizacije situacije u BIH. Prema vašem ličnom mišljenju, koja je ta crvena linija koja se ne smije preći? Političari se često primiču toj liniji?

Berton: Ne bih želio govoriti o hipotetičkim situacijama. Recimo samo da ima političkih aktera koji stalno pokušavaju pomjeriti granice. Teško je reći da li to rade namjerno, samo da vide koliko daleko mogu ići, ili to rade da bi dobili par političkih poena kod svog biračkog tijela. Ali što se tiče međunarodne zajednice, trebaju znati da mi razumijemo situaciju i imamo adekvatne instrumente da reagujemo. Na sjednici održanoj u junu, PIC je imao vrlo jasan i jednoglasan stav kada je rekao da političari trebaju poduzeti aktivnosti u cilju poboljšanja sveukupne političke atmosfere u BiH, da se trebaju suzdržati od poduzimanja jednostranih poteza i da se prilikom donošenja odluka striktno pridržavaju temeljnih principa kompromisa, dijaloga i konsenzusa između tri konstitutivna naroda, te na taj način doprinesu političkoj stabilnosti i stvaranju šansi za ekonomski razvoj. Dozvolite mi da ponovim da međunarodna zajednica zadržava sve potrebne instrumente, uključujući i bonske ovlasti.

Radiosarajevo.ba: Uskoro odlazite s ove funkcije. Kakvu budućnost vidite za BiH?

Berton: Mogu vam u svakom slučaju reći kakvu Bosnu i Hercegovinu bih ja želio da vidim. Želio bih da BiH bude prosperitetna, funkcionalna zemlja u kojoj vladavina prava prevladava nad vladavinom onih koji imaju političke veze ili financijska sredstva. Želio bih da BiH bude članica EU, kao mjesto gdje se građani realno mogu nadati da će ostvariti svoje lične, obrazovne i profesionalne ambicije. Mislim da je to realno i da se to može postići. Ako politički lideri imaju hrabrosti da zajedno rade na izgradnji ovakvog društva, imati će punu podršku građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije