VSTV "odbrusio" Parlamentu BiH: Niste nadležni

Radiosarajevo.ba
VSTV "odbrusio" Parlamentu BiH: Niste nadležni
Foto: Radiosarajevo.ba / VSTV

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) je tokom drugog dana sjednice koja se održava 17. i 18. jula 2019. godine, usvojio Zaključke povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici koja je održana 26. juna 2019. godine.

Zaključci su sljedeći:

1 - Zaključak Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova VSTV-a da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

2 - Zaključak Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno u VSTV-u, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti.

3 - Članovi VSTV-a, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

4 – VSTV poziva Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa VSTV-om na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije