!? / Tegeltija tvrdi: BiH će dobiti vakcine kada i građani EU

04. 01. 2021. u 10:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 77

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da će građani naše zemlje dobiti vakcine u rokovima koji su planirani, te da BiH ide u korak s EU kada je u pitanju nabavka vakcina. Ova njegova izjava baš i nije jasna s obzirom da je u zemljama EU imunizacija već počela.

"Birat ćemo najsigurnije kanale nabavke, a mi mislimo da je to u saradnji s EU. Tako će građani BiH vakcinu dobiti u rokovima koji su planirani i za građane EU", rekao je Tegeltija za Nezavisne novine. 

Istakao je da su osigurana sredstva za 20 posto populacije.

"To su najugroženije kategorije u društvu koje treba prve da budu vakcinisane. Naravno, mi ćemo nastaviti s procesom nabavke vakcina do ukupnog broja koji je potreban da se ljudi vakcinišu, govorim o onim vakcinama koje ćemo nabaviti i koje će za građane BiH biti besplatne. Procjena je da između 50 i 60 posto stanovništva treba da se vakciniše kako bi se ta pošast koja nas muči stavila pod kontrolu", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prve vakcine u BiH se očekuju do kraja prvog kvartala, naglasio je.

"Ukoliko se zaista desi da u prvom kvartalu dobijemo veći broj vakcina, to će za nas biti prihvatljiv rok.", dodao je Tegeltija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)