Tanja Topić o dešavanjima u NSRS: Predizborni Dodikov igrokaz i "povlačenje ručne"

4
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić o dešavanjima u NSRS: Predizborni Dodikov igrokaz i "povlačenje ručne"
Foto: N1/Radiosarajevo.ba / Topić o Dodiku

Još jedan "igrokaz" člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika završen je jučer grotesktno u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska. Bilo bi prostora za podsmijeh, da sve to nije tragično po ovu zemlju i sve njezine građane. 

Naime, Narodna skupština Republike Srpske jučer na posebnoj sjednici nije dvotrećinskom većinom potvrdila veto, odnosno Izjavu člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu od 2. septembra 2022. godine "veoma štetnom po vitalne interese RS".

Glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije, pa nije postojala potrebna dvotrećinska većina za usvajanje Dodikovog entitetskog veta. A i Dodikova parlamentarna većina praktično nije potvrdila ovu odluku. Tražila se izlazna varijanta.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Milorad Dodik javno priznao da prisluškuje američkog ambasadora u BiH: "Znamo šta on radi"

Milorad Dodik javno priznao da prisluškuje američkog ambasadora u BiH: "Znamo šta on radi"

Zapravo, Narodna skupština je usvojila zaključke klubova narodnih poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Ujedinjene Srpske (US), Narodne partije Srpske (NPS) i poslaničke grupe Narodni demokratski pokret (NDP) u vezi Dodikovog veta.

Jedan od zaključaka je da "Narodna skupština RS donosi odluku i daje agreman ambasadoru SR Njemačke u BiH", a u drugom zaključku se navodi da "NSRS odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju njemačkog Bundestaga, te da Njemačka kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum". Riječ je, naravno, o pokušaju notorne manipulacije budući da Narodna skupština RS nema mandata da "daje agreman" ambasadorima u BiH, već da se izjasni o "vitalnom nacionalnom interesu".

Poznata novinarka, analitičarka i voditeljica ureda fondacije Friedrich Ebert u Banjoj Luci, Tanja Topić, kazala je za portal Radiosarajevo.ba kako smo svi očekivali da će posebna sjednica Narodne skupštine RS biti predizborna predstava za javnost. 

Sramno Dodikovo obraćanje: Ponovo prijeti ratom, vrijeđa "germanizirane Bošnjake", mrzi strance...

Sramno Dodikovo obraćanje: Ponovo prijeti ratom, vrijeđa "germanizirane Bošnjake", mrzi strance...

"Takođe smo znali da ne postoji dvotrećinska većina u parlamentu da bi veto Milorada Dodika dobio podršku, a samim tim i bio uskraćen agreman novom njemačkom ambasadoru. Ono što je malo ko mogao predvidjeti jeste ovakav obrat i traženje izlazne strategije iz političke avanture, kojom je trebalo da se nabildaju patriotski mišići i naglasi ko su istinske patriote a ko izdajnici", kaže Topić za Radiosarajevo.ba.

Fascinantno je, veli, slušati obrazloženja poslaničkih podanika, koji svaku moguću situaciju mudro obrazlažu, čak i kad se one međusobno potiru, ali brani se neodbranjivo.

"Zaključak kojim Narodna skupština 'daje agreman njemačkom ambasadoru' je besmislen, jer ona nema ta ovlašćenja. Upravo se tu postavlja pitanje do koje mjere je skupštinska većina spremna ponižavati ovu instituciju. A ta erozija otpočela je odavno da bi dobila završni pečat koji mjesec pred istek mandata. U ciničnoj varijanti mogli bismo reći da su poslanici SNSD otkazali poslušnost predsjedniku partije. NO to ovdje nije slučaj, oni su dobrovoljno pristali na igrokaz u kojem se dobro snalaze u ulozi pukih statista", kazala je.

Pretpostavlja "da je došao pritisak sa nekih drugih strana"...

"Koji je uticao na povlačenje ručne i traženje bezbolnije varijante u porazu – jer dvotrećinska većina nije postojala, pa se unaprijed znao ishod. Ovakvim zaključkom gorčina tog politčkog poraza trebalo je da bude ublažena. Upravo u toj drami oko agremana njemačkom ambasadoru ispod radara  prošla je druga posebna sjednica i usvojeni su zakoni oko kojih tek slijedi javna bura", zaključila je Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije