Tanja Topić: Razbijen je mit da promjene nisu moguće

0
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić: Razbijen je mit da promjene nisu moguće
Arhiv / Tanja Topić

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, ocjenila je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da su se na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini desile promjene.

Posebno naglašava važnost jedne poruke ovih izbora.

Piše: F. V.

"Ono što je posebno važno, razbijen je taj mit u kojeg smo na neki način svi bili uvjereni da je ispravan, da je tačan, a to je, zapravo, da je nemoguće promijeniti bilo šta i da su nemoguće promjene u našem društvu, pa tako i u pojedinim sredinama", kazala je Topić.

Prema njezinim riječima, najznačajnije jesu, ipak, promjene u velikim centrima.

"Dijelom u Sarajevu, ali isto tako i u Banjoj Luci. Posebno podvlačim ovu promjenu u Banjoj Luci gdje je poslije već skoro dvije decenije suverene vlasti SNSD-a izgubio kandidat ove stranke za gradonačelnika. To je pokazalo reakciju i odgovor građana Banje Luke na ponašanje političke elite na ovim prostorima, koja je očito ocijenjena neprolaznom ocjenom", istakla je Topić.

Govoreći o mogućnosti da izborni uspjeh na lokalnim izborima bude uvod za pobjedu na Općim izborima za dvije godine, Topić podvlači da se radi o dugom vremenskom periodu.

"Može se desiti mnogo toga. Poslana je vrlo jasna poruka da smo nakon decenijskog nastojanja da izađemo iz te čahure, komoditeta nemijenjana ničega pokazali da je moguće insistirati na određenim promjenama. Ovo je veliki poraz za vladajuću stranku SNSD, da su, dakle, izgubili prvog čovjeka u Banjoj Luci. Sigurno je da će raditi na daljnjoj konsolidaciji i samom ocjenjivanju stvari koje su se desile za ove izbore. Naravno, puno zavisi od toga šta će se dešavati u naredne dvije godine. Sasvim sigurno da je na ovaj ishod utjecao veliki migracijski talas jer je ovaj prostora napustilo mnogo ljudi, a prije svega mladih ljudi", kazala je Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije