Tanja Topić: Rusija želi izvesti svoje igrače na čistac, Dodik gura prst u oko Zapadu

5
F. V.
Tanja Topić: Rusija želi izvesti svoje igrače na čistac, Dodik gura prst u oko Zapadu
Arhiv / Tanja Topić

Politika sjedenja na dvije stolice dovedena do samog zida, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba politička analitičarka i voditeljica Fondacije "Friedrich Ebert" u Banjoj Luci, Tanja Topić, komentirajući za danas je najavljenu posebnu sjednica Narodne skupštine RS (NSRS), a na kojoj će se, kako je najavljeno obratiti i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Millorad Dodik, kaže ona, od početka ruske invazije na Ukrajinu zastupa stajalište da Bosna i Hercegovina treba mudro biti neutralna u "sukobu velikih sila", s obzirom da je mala i "da može platitit cijenu".

"Međutim, sve vrijeme on je gotovo jedini političar u regionu koji se protivio sankcijama Rusiji. Između redova mogli smo čitati podršku Rusiji i jaku povezanost sa političarima Rusije. On je postao sinonim za eksponenta ruske politike i ruskog uticaja na zapadnom Balkanu.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Sa druge strane, obraćanje ruskog ambasadora i najavljeni sastanci kako sa Lavrovim (čija posjeta je u međuvremenu otkazana), tako i sa Putinom jesu potaknuti iz Rusije, jer sasvim sigurno i ona želi testirati "svoje igrače" na terenu i izvesti ih na čistac", kaže Topić za Radiosarajevo.ba.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, "ovim potezom smo se našli u vrlo kontroverznoj situaciji, koju je inicirao sam Dodik".

"On je nedavno zatražio povlastice za prijem u Evropsku uniju, tražeći prečicu, te neku novu mapu puta. U isto vrijeme, u koje je politika sjedenja na dvije stolice dovedena do samog zida, sastajete se sa ruskim zvaničnicima.

To se može shvatiti kao svojevrsna poruka guranja prsta u oko Zapadu, ljutnja zbog politike zapadnih zemalja, koja je imenovala krivce za stanje u BiH, s jedne strane a sa druge strane javno odbacivanje maski i pokazivanje do sada veoma dobro znane bezrezervne podrška Rusiji“, istakla je sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

Prema njezinim riječima, problem je mnogo dublji.

"Mislim na posljedice, jer ste među građanima potpuno legitimirali i opravdali rušenje gradova i ubijanje civila i ostali na stranu agresora na suverenu državu. Mislim da ovo neće proći bez posljedica i odgovara zapadnih zemalja. Ono će otvoriti i pitanje daljeg kretanja zemlje prema Evropskoj uniji, taj put nikako, barem u ovom aktuelnom trenutku, ne ide preko Rusije", zaključila je Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije