Aćimović: Treba tražiti Dodikov opoziv, cijelu BiH uvlači u sukob sa Zapadom

13
F. V.
Aćimović: Treba tražiti Dodikov opoziv, cijelu BiH uvlači u sukob sa Zapadom
Foto: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Draško Aćimović

Za danas je najavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS (NSRS) koja će se održati u 15.00 sati u Banjoj Luci.

Sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji će, ujedno, biti uvodničar na sjednici.

Potom će se, kako je najavljeno obratiti i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, što je proteklih dana izazvalo brojne reakcije.

Komšija misli da je djevojčica Danka (2) oteta: 'Dijete nije moglo da propadne u zemlju'

Komšija misli da je djevojčica Danka (2) oteta: 'Dijete nije moglo da propadne u zemlju'

Otkazivanje posjete Lavrova

Ovaj događaj dešava se u zanimljivom trenutku, nakon što je u međuvremenu otkazana dugo najavljivana i mnogo komentirana posjeta šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova. Posjeta je otkazana nakon što su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoje zračni prostor, a zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Lavrov je podsjetimo uoči dolaska koji se neće desiti, znakovito, dao intervju za RTRS blizak Dodiku (a ne za srbijanske medije), i to sa brojnim kontroverznim porukama prepunim optužbi protiv Zapada i Bošnjaka, nasuprot Hrvatima, koje, čiju poziciju, kao Moskva, podržava, te Srba, jer je Milorad Dodik - „prijatelj Rusije“.

U međuvremenu Dodik, koji se sutra trebao susresti sa Lavrovom, najavio je da 17. juna putuje u Moskvu, gdje će se susresti sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije koji je pokrenuo agresiju na susjednu Ukrajinu!

Ekonomista i diplomata Draško Aćimović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je najavu obraćenja ruskog ambasadora NSRS, a na poziv Dodika.

„Dodik je član Predsjedništva BIH i to je jedina njegova funkcija u državi. Kada u ovoj situaciji u kojoj je cijeli svijet ujedinjen u zaštiti protiv agresije na Ukrajinu organizujete sjednicu Narodne skupštine RS koja je dio institucija u okviru države, onda samim tim uvlačite BiH u veliki međunarodni problem“, rekao je Aćimović.

Dodik – problem cijele BiH

Podsjeća kako Dodik “nije funkcioner u RS-u”.

“I to više nije problem RS-a već BiH. Ovo je direktno uvlačenje BiH u sukob sa cijelim zapadnim svijetom. Stoga, treba tražiti Dodikov opoziv”, navodi on.

Aćimović se pita u kojem parlamentu na svijetu je govorio ruski ambasador?

“Gdje je neko išao osim iz Donecka i Luganska da se vidi sa Putinom? Išao je jedino austrijski premijer u dogovoru sa Europskom unijom. A Dodik nije predsjednik vlade ili predsjednik RS-a. On je član Predsjedništva BiH. Treba tražiti hitno njegov opoziv sa mjesta člana Predsjedništva BiH”, zaključio je Aćimović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije