Tajna veze sa Dodikom: Za čiji račun Milanović blokira NATO put BiH?

3
Piše: Faruk Vele
Tajna veze sa Dodikom: Za čiji račun Milanović blokira NATO put BiH?
Foto: Anadolija / Susret Zorana Milanovića i Milorada Dodika

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, nastavljajući svoju antibosansku histeriju, zaprijetio je jučer "da se ovo neće dobro završiti"!

Kad Zoki "ima problem"

To kako se "novi Zoki" ponaša i šta o tome misli hrvatska javnost, nema potrebe analizirati. Dovoljno jasno je to prije dva dana učinila moja prijateljica, uvažena novinarka Jutarnjeg lista, Snježana Pavić, pa ću vam njezin tekst preporučiti.

Međutim, ono što, svakako, jeste indikativno i na šta Bosna i Hercegovina mora obratiti pažnju jeste to da je Milanović, ničim izazvan, zaprijetio blokadom NATO puta Bosne i Hercegovine.

Sramoti sebe i građane koje predstavlja. Što ga je toliko žestoko ubolo da nije u stanju sabrati se?

„I kada mi netko kaže da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, evo - mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena. Jer preuzimam garancije za takvu državu. Ja bih rado - i radi Bošnjaka, i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv - ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor“, kazao je jučer Milanović.

Aha! Tu smo, dakle. Ova inicijativa, napokon, mnogo jasnije objašnjava Milanovićevu političku poziciju.

Posjedio bih uvažene čitatelje kome u ovom trenutku isključivo odgovara blokada NATO puta Bosne i Hercegovine i ko ulaže goleme resurse da naša zemlja ne bude dio Alijanse? Naravno, Rusija.

Ko je uložio velike napore da Crna Gora i Sjeverna Makedonija, također, ne budu dio tog Saveza, pripremajući čak i neuspješni državni udar i nemire u Sobranju? Rusija, jasno.

Ko stoji iza bahatog Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a? Moskva, dakako.

Je li, onda, to tajna veza zbog kojeg Milanovć oduševljeno prima Dodika, dopuštajući mu čak spuštanje helikopterom na Pantovčak?

Je li to odgovor na pitanje zbog kojeg nekritički podržava Dragana Čovića koji čak poziva ruske vojne snage da dezinficiraju Mostar (iako to Oružane snage BiH mogu uraditi), i zalaže se, otvoreno, za veći ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini?

"Ruski igrač"

Kada su još u junu prošle godine, pola godine prije nego će Milanović stupiti na čelo Hrvatske, tamošnji mediji provukli da je bivši premijer i šef SDP-a, zapravo, postao "ruski igrač", te da je njegovim ulaskom u predsjedničku utrku, Moskva dobila svoga ''čovjeka'', to je ostalo neprimijećeno u Bosni i Hercegovini.

Kao jedan od dokaza da je Milanović prišao na stranu politike Vladimira Putina ponuđena je činjenica da je jedan od važnijih ljudi ruskog lobija u Hrvatskoj, sada trgovac naftom, ne baš na ''dobrom glasu'', glavni financijer njegove predsjedničke kampanje!

''Rusija se sustavno pokušava utjecajem proširiti i na Hrvatsku. Vlada Zorana Milanovića nije reagirala na alarmantno zaduživanje Todorićeva ''Agrokora'' u Rusiji, iako su naši euroatlantski partneri upozoravali na opasnost. No, Plenkovićev kabinet maestralno je spriječio da se Agrokor doista i pretvori u rusko oruđe za ucjenu Hrvatske. U premijerskom mandatu je, čini se, Milanović dobio ''certifikat' političara koji ne smeta Putinovim podzemnim utjecajima'', izjavio je hrvatskim medijima sagovornik dobro upoznat sa krtanjima na hrvatskoj političkoj sceni.

Kompromitiranje odnosa sa Amerikom

Špekuliralo se se i kako bi Milanović ''trebao'' demontirati euro - atlantski projekt vertikalne integracije EU - Inicijativa triju mora, vratiti odnose prema susjedima iz EU na razinu na kojoj su bili u vrijeme njegove administracije, ali i ''kontaminirati'' odnose s SAD.

Iako su hrvatski mediji prošle godine bili oprezni spram ocjena o Milanoviću, vrijeme je išlo u prilog njihovoj potvrdi.

Sad je vjerovatno jasnije i zašto se Milanović obrušio na današnju posjetu američkog državnog tajnika Mike Pompea Hrvatskoj.

"On dolazi probati 'uvaliti' američke avione". Tim riječima hrvatski predsjednik Zoran Milanović prokomentirao posjet Pompea, prenio je Radio Slobodna Europa.

Milanović nasred puta BiH u NATO

Ovakva poruka u Americi sigurno nije ostala nezamijećena.

U tom smislu indikativno je da je Pompeo danas u Dubrovniku razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem upravo o jačanju euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Plenković je, također, rekao da su razgovarali o međunarodnim temama, situaciji u Jugoistočnu Evropi, sa naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, uoči lokalnih izbora i godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Ne pada snijeg da pogrije brege, rekla bi ona stara, već da svaka zvjerka ostavi svoje tragove.

Ako je suditi po najnovijoj najavi blokade NATO puta Bosne i Hercegovine – jasno je gdje vode Milanovićevi putevi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije