Tajna posjeta: Šta je direktor CIA poručio Dodiku?

14
Radiosarajevo.ba
Tajna posjeta: Šta je direktor CIA poručio Dodiku?
Foto: Kolaž / William J. Burns/Milorad Dodik

Američki diplomata i obavještajac, William J. Burns, direktor CIA, nedavno je posjetio Balkanski region, uključujući Bosnu i Hercegovinu, s ciljem da prenese ključne diplomatske poruke i smiri tenzije u ovom osjetljivom području.

Američki diplomata i obavještajac međutim, imao je šta da prenese i poruči. Berns je preko Željke Cvijanović uputio Miloradu Dodiku jasnu diplomatski uobličenu poruku: "Dodik i njegovo okruženje dobiće određene garancije Amerike ukoliko spusti tenzije i ublaži, po sudu Washingtona, opasnu populističku retoriku o secesiji i izlasku iz BiH."

Berns, koji se smatra američkim teškašem i koga tamošnji novinari opisuju "tajnim diplomatskim oružjem", prvi je šef CIA koji dolazi poslije 2016. godine na ove prostore. Nezavisno od dugog niza osam godina, u trenutnim okolnostima, njegova posjeta može se najkraće opisati kao preventivna i neophodna.

Hitna sjednica Vlade FBiH: Dan žalosti u Federaciji BiH 26. august 2024. godine

Hitna sjednica Vlade FBiH: Dan žalosti u Federaciji BiH 26. august 2024. godine

"Bernsov dolazak je preventivna posjeta Balkanu sa porukama za sve strane, odnosno entitete u BiH, Srbiji i Prištini. Kada je riječ o BiH, cilj je održanje stabilnosti i očuvanje statusa kvo u zemlji i kao posljedica toga u regionu, a u skladu sa interesima SAD", navodi jedan strani diplomata.

Tokom posjete direktora CIA Sarajevu, predstavljen je karijerni diplomata Luis Krišok (odgovoran za kontrolu nad vitalnim distriktom Brčko u BiH) kojem će sa pozicije zamjenika Visokog predstavnika ubuduće pripasti veliki i odgovorni dio rada SAD u BiH. Jedan strani diplomata, navodi da je posjeta Bernsa bila tempirana kako bi se Miloradu Dodiku poslao signal uoči predstojećih oktobarskih izbora u RS.

"Cilj je da se Dodik umiri i uvjeri u stabilnost kako bi ublažio svoju secesionističku retoriku. Berns je te poruke prenio na sastanku sa Željkom Cvijanović", kaže jedan strani diplomata.

Miro Lazović o posjeti direktora CIA-e: "Nešto krupno je u igri, nešto čudno se dešava sa Dodikom?!"

Miro Lazović o posjeti direktora CIA-e: "Nešto krupno je u igri, nešto čudno se dešava sa Dodikom?!"

Inače Cvijanovićeva, članica Predsjedništa iz RS, je na crnoj američkoj listi, kao i Milorad Dodik, predsjednik RS. Generalno posmatrano, u američkoj administraciji raste zabrinutost da bi Dodik u bližoj budućnosti mogao da uzrokuje određene probleme, koji bi u kontekstu sa dešavanjima na Bliskom Istoku mogli da zapale fitilj sa te strane Drine. 

Jedan strani diplomata kaže da po američkom sudu svemu tome doprinosi Dodikova politika, a da je i bez zapaljivih izjava i najava prvog čovjeka RS, to područje ionako rovito.

Bernsova posjeta, bar ako je suditi po nezvaničnim izjavama u Banjoj Luci, kada je riječ o srpskoj strani je nenajavljena i neplanirana. Tokom sastanka koji je trajao oko četiri sata, osim glavnih ciljeva – smirivanje Milorada Dodika i ublažavanje napetosti muslimanske zajednice, šefa CIA posebno je zanimalo pitanje državne imovine BiH i trenutna pitanja vezana za ovu problematiku.

"To je još jedna tačka koja po mišljenju Amerikanaca može biti značajan problem. Smatra se da preraspodjela imovine između dva entiteta BiH može izazvati konflikt i ovoj temi je otuda posvećena posebna pažnja", navodi jedan strani diplomata.

Međutim, poruke prenešene u Sarajevu nisu bile samo za direktne sagovornike, predstavnike tri naroda.

Kržalić o posjeti direktora CIA-e: Jačanje obavještajne saradnje i partnerstva između SAD i BiH

Kržalić o posjeti direktora CIA-e: Jačanje obavještajne saradnje i partnerstva između SAD i BiH

"Uvjeravanjem da Washington neće dozvoliti bilo kakve secesionističke poduhvate, Berns je posredno prenio poruku bliskoistočnim mentorima i sponzorima lokalne muslimanske zajednice koristeći njihove kanale komunikacije sa ključnim igračima na Bliskom Istoku, uključujući Tursku, Katar, Saudijsku Arabiju", kaže jedan strani diplomata.

Berns nije postavljao nikakve ultimatume, niti zahtjeve. Sve je ostalo na dobro sročenoj diplomatskoj poruci o garancijama za Dodika i njegovo okruženje, ukoliko primiri retoriku. Inače, u martu ove godine, Obavještajna zajednica SAD u godišnjem izvještaju o prijetnjama širom svijeta posvetila je dio BiH gdje je istaknut Milorad Dodik:

"Dodik preuzima provokativne korake da bi neutralisao međunarodno nadgledanje u Bosni i Hercegovini i obezbjedio de fakto secesiju za Republiku Srpsku",  rečeno je u izvještaju.

Za razliku od zvaničnog Sarajeva gdje su funckioneri davali izjave o susretu sa direktorom CIA, zvaničnici iz Banjaluke nisu prenijeli nijedan utisak o susretu. Dan nakon posjete Bernsa, oglasio se Dodik na društvenoj mreži X i ustvrdio da "RS nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije