Tadić razgovarala sa Lungarotti o migrantima u BiH: Uskoro obuka u Banjoj Luci

0
Anadolija
Tadić razgovarala sa Lungarotti o migrantima u BiH:  Uskoro obuka u Banjoj Luci
Foto: Anadolija / Gordana Tadić sa Laurom Lungarotti

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić danas je sa novoimenovanom šeficom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i koordinatoricom za Zapadni Balkan Laurom Lungarotti razgovarala o problematici ilegalnih migracija i boravkom migranata u BiH, radu Tužilaštva i partnerskih policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona na otkrivanju i kaznenom procesuiranju kaznenih djela koja su povezana sa ilegalnim migracijama, prvenstveno trgovinom ljudima i krijumčarenjem osoba.

Glavna tužiteljica upoznala je šeficu misije IOM-a da je Tužilaštvo BiH u periodu od 2015. do 2020. godine podiglo optužnice u 144 predmeta protiv 240 osoba, za kaznena djela iz ove oblasti.

Također je istakla da je glavni tužitelj Tužilaštva BiH na čelu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, u čiji rad su uključeni predstavnici policijskih, pravosudnih i sigurnosnih agencija sa razine države, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici Mreže tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, a radi što učinkovitijeg djelovanja u ovoj oblasti.

Šefica IOM-a u BiH najavila je niz aktivnosti, među kojima i sastanke sa svim rukovoditeljima ključnih institucija koje se bave problematikom iz ove oblasti, kao i predstojeću obuku u Banjoj Luci u suradnji sa USAID-om u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Na sastanku je istaknuto da je suradnja IOM-a i drugih međunarodnih organizacija sa institucijama BiH, ključna za što efikasnije djelovanje u procesuiranju počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba i trgovine ljudima, a posebno prepoznavanja pojavnih oblika kaznenih djela trgovine ljudima u migrantskoj populaciji.

Dogovoreno je da će se saradnja nastaviti u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije