BiH / Saradnja Vlade KS i IOM-a: Hitno riješiti problem migranata

27. 01. 2021. u 19:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Migrantska kriza, prvenstveno sigurnost građana Kantona Sarajevo, bio je povod današnjeg sastanka premijera KS Edina Forte, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivane Prvulović i ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice sa novoimenovanom šeficom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Regionalnom koordinatoricom za Zapadni Balkan Laurom Lungarotti. 

Sastanku su prisustvovali policijski komesar Nusret Selimović i načelnik Sektora uniformisane policije u MUP KS Džafer Hrvat. 

Na sastanku su članovi Vlade jasno potcrtali da na području Kantona Sarajevo neće biti novih kampova, jer se više na taj način neće rješavati migrantska kriza. 

„Insistirali smo da se ovo pitanje razriješi, ali na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Osigurati kampove u kojima će boraviti manje migranata, koji moraju biti smješteni ne samo u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu nego na prostoru cijele BiH“, naglasio je ministar Katica. 

Dodao je i kako je dogovoreno da neće biti ni novog priliva migranata u kamp u Blažuju, u kojem ih je jutros, po ministrovim riječima, bilo smješteno 3.205. 

„Ova brojka jasno ukazuje da je kamp preopterećen, i to predstavlja odličnu podlogu za devijantna ponašanja", naveo je. 

Tražili smo od šefice IOM-a da ili smanje broj migranata u kampu na 1.000 ili da ga zatvore. I premijer Forto je istakao da prevelik broj migranata koji boravi u kampu u Blažuju ne predstavlja samo humanitarni nego i sigurnosni problem. 

„Nažalost mi imamo problem, jer ne funkcioniraju sve institucije koje su nadležne za ovu problematiku, tako da smatram da IOM treba iskoristi svoju ulogu i tražiti od viših nivoa vlasti da se uključe u rješavanje ovog pitanja“, istakao je premijer. 

Migracije su u nadležnost državnih institucija, a ne MUP-a KS i Vlade, potcrtano je premijer na sastanku, te dodao kako naši građani najviše trpe. Upravo zbog toga, najavili su da će učinit sve da se ovaj problem riješi jer, po riječima premijera, ova Vlada nema ništa protiv migranata, ali smatra da nije uredu da migrantska kriza bude isključiva odgovornost Kantona Sarajevo. 

"Prioritet su nam naši građani, koji se nakon posljednjih dešavanja ne osjećaju sigurno", poručio je premijer Forto. 

Složio se i sa šeficom Lungarotti da im se ne treba ograničiti ili zabraniti kretanje, jer bi to samo moglo dovesti do većih problema. Ministrica Prvulović je od IOM-a zatražila finansijsku podršku za potrebe Centra za socijalni rad, koji radi s maloljetnicima - migrantima. 

„Potrebno je ojačati ljudske kapacitete ovog centra, ali i nabaviti terenska vozila, informatičku i kancelarijsku opremu zbog stalnog povećanja obima posla“, rekla je ministrica. 

Po njenim riječima, za ovo bi IOM trebao osigurati 200.000 KM, ali o tome će konkretnije biti više riječi na narednom sastanku. 

Komesar Selimović je informisao šeficu IOM-a da se prije dvije godine, prilikom određivanja lokacija u Blažuju i Hadžićima, niti ijedna institucija nije obratila policiji i tražila sigurnosnu procjenu. Nažalost zadnja događanja su pokazala da je ovakvo stanje neodrživo i alarmantno, te da ga treba što prije riješiti. 

S tim u vezi, Laura Lungarotti je najavila da će biti partner Vladi KS u rješavanju problematike s migrantima. Obavit će razgovore i s načelnikom Općine Ilidža, kako bi je i on upoznao sa detaljima i stavovima ove lokalne zajednice. 

Nakon toga, održat će se ponovno sastanak sa predstavnicima KS s ciljem prevazilaženja trenutne situacije i konačnog usaglašavanja hitnog odgovora za upravljanje migracijama na predvidiv način.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)