Szijjarto: Mađarska želi bržu integraciju zapadnog Balkana u EU

1
FENA
Szijjarto: Mađarska želi bržu integraciju zapadnog Balkana u EU
Foto: FENA / Peter Sijarto i Milorad Dodik

Na pragu predsjedavanja Mađarske Evropskom unijom, jedan od prioriteta će biti brža integracija zemalja zapadnog Balkana, odnosno proširenje Evropske unije jer je to obostrani interes - izjavio je u Banja Luci mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó na zajedničkoj pres-konferenciji održanoj nakon susreta s predsjednikom entiteta RS (RS) Miloradom Dodikom.

Mađarski stav je da u tom cilju, Evropska unija treba s poštovanjem da razgovara s predstavnicima zapadnog Balkana i da sve zemlje članice odnosno institucije Evropske unije treba da dosljedno podržavaju odluke zapadnobalkanskih zemalja.

Kako je istakao Szijjártó, također je potrebno poštovati rezultate izbora na zapadnom Balkanu odnosno volju birača o izboru rukovodećih ljudi. Mađarska želi uspješan integracijski proces, ali Evropska unija ne treba, kako je rekao, da ucjenjuje i plaši zemlje zapadnog Balkana već da ih poštuje.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Ističe da Mađarska dosad, kao što će biti i odsad, ne podržava uvrštavanje imena bilo kojeg političara zapadnog Balkana na liste sankcija. Njegova zemlja također se protivi umanjivanju novčane sume za razvojne programe koji se odnose na zemlje zapadnog Balkana jer je takav pristup štetan za njihove stanovnike.

Szijjártó je, kao i  Dodik, najavio nastavak podrške Mađarske poljoprivrednom razvoju RS u programu čiji su korisnici poljoprivrednici RS-a, kao i Mađarska, jer je riječ o nabavci poljoprivrednih mašina mađarskog proizvođača.

Sastanak Konakovića i Szijjárta odgođen: Mađarski ministar sletio u Banja Luku umjesto u Sarajevo

Sastanak Konakovića i Szijjárta odgođen: Mađarski ministar sletio u Banja Luku umjesto u Sarajevo

Dodik je izjavio da Szijjártó odlazi nakon susreta s njim u Sarajevo gdje će razgovarati s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem i drugim učesnicima, što Dodik pozdravlja smatrajući da komunikaciju treba održati.

Prvobitno je bilo planirano da mađarski šef diplomatije doleti avionom na Sarajevski aerodrom, što zbog magle nije bilo moguće, pa je prvo došlo do sastanka u Banja Luci.

Dodik je sastanak sa Szijjártóm nazvao veoma značajnim, navodeći da Mađarska i RS nemaju nijedan otvoren problem, što je baza za kontakte o aspektima odnosa vezanim i za ekonomiju. Za mjesec-mjesec i po trebalo bi da budu definisani novi odnosi u tom smjeru, u oblasti energetike, kao i poljoprivrede u čijim je okvirima razvijen veoma uspješan program, a želja je i da RS osmisli s Mađarskom strategiju za eksploataciju ruda, od obostranog interesa, kazao je Dodik.

On ističe da RS veoma poštuje mađarski politički pristup prema regionu te zahvaljuje za mađarske jasne stavove u tom smislu.

"Sijarto je rekao da treba razgovarati s nama, a ne o nama, kao i da je Mađarska prirodni partner za razvoj odnosa Evropske unije sa zapadnim Balkanom. Radujemo se što će Mađarska uskoro predsjedavati Evropskom unijom", kazao je Dodik.

U današnjem razgovoru, dodao je, potvrđeno je da RS želi da bude primijećena na evropskom putu, s njenim ovlašćenjima, kao i da budu poštovani mehanizam koordinacije u okviru Bosne i Hercegovine te ustavni položaj BiH.

Dodik ističe da je RS za poštivanje svih 14 evropskih prioriteta Bosne i Hercegovine istovremeno te je upoznala mađarskog ministra vanjskih poslova da se RS protivi učlanjenju u NATO savez.

Također, najavio je posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana, kada će, prema Dodikovim riječima, biti operacionalizovani određeni sporazumi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije