'Politico' o BiH: Alarmantni odjeci 1990-ih se šire Zapadnim Balkanom

2
Radiosarajevo.ba
'Politico' o BiH: Alarmantni odjeci 1990-ih se šire Zapadnim Balkanom
Kolaž / Potencijali za vojnu eskalaciju krize u BiH

Ugledni europski portal Politico.eu pisao je o Bosni i Hercegovini, krizi koja se širi ne samo u našoj zemlji, već i susjednoj Crnoj Gori i na Kosovu - a na koje, kako navodi ovaj medij, utječe kriza Europske unije i NATO.

"Alarmantni odjeci iz 1990-ih danas se šire Zapadnim Balkanom.

I dok su razgovori o proširenju Europske unije trenutno na zastoju, uznemirujući zajednički faktor su BiH, Kosovo i Crna Gora - Vlada Srbije aktivno podržava napore da ih destabilizuje, podržava zastupnike te prijeti suverenitetom i teritorijalnim integritetom", navodi se u objavi.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Također, kako piše Politico, s ruskim miješanjem, podjelom EU i slabošću NATO-a, ovo se pokazuje kao "smrtonosna mještavina".

"Napredak koji je ostvaren u regionu tokom 2000-ih godina se poništava, a prostor je otvoren za izazivače nevolja. Došlo je vrijeme da NATO i EU rade zajedno da preduzmu mjere kako bi zaštitili postignuti napredak", navodi isti izvor.

Pišu i kako se "u BiH secesionistički političari, predstavnici Srba - politički i finansijski ovisni od Srbije, povlače jednostrano i protuustavno iz državnih institucija uspostavljenih kao rezultat Dejtonskog sporazuma, dok se izvode specijalne policijske vježbe u otvorenom pokazivanju snaga".

Uz primjere iz susjednih zemalja, Politico navodi kako su sve ideje podržane "konceptom srpskog svijeta", sličnoj ideji "velike Srbije, nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića koju otvoreno zastupa Aleksandar Vulin (aktualni ministar unutrašnjih poslova Srbije, op.pr.)".

"Mogu se vidjeti tragovi '90-ih godina, tokom kojih je Miloševićev režim osmislio niz ratova koji su kulminirali etničkim čišćenjem i genocidom".

Navode kako situaciju pogoršavaju dodatni faktori, a najbitniji je - miješanje Rusije.

Cijeli tekst, koji potpisuju baronesa Arminka Helić i Anthony Mangnallpročitajte OVDJE.

Sabina Ćudić (Naša stranka) je također komentarisala ovu krizu u BiH, te putem Twittera napisala:

"Kriza NATO identiteta i EU servira Zapadni Balkan na tanjiru Rusiji, kao aperitiv".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije