! / Norveški ambasador poručio liderima u BiH: Putem dijaloga riješite trenutnu krizu

27. 10. 2021. u 16:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini povodom napete političke situacije u našoj državi, objavio je video poruku na društvenim mrežama upućenu liderima u Bosni i Hercegovini.

"Dijalog je jedini način za rješavanje trenutne političke krize. Dijalog koji se temelji na međusobnom povjerenju i poštovanju", poručuje u uvodnom dijelu obraćanja Reinertsen.

Trenutna politička kriza u BiH, naglašava ambasador, zabrinjavajuća je za sve – bez obzira na političku ili nacionalnu pripadnost. Isto tako i za međunarodnu zajednicu.

"Što se prije ova situacija riješi, to će biti bolje za građane. U interesu sviju je da idu mirnim i konstruktivnim putem koji vodi ka trajnom pomirenju, više od 25 godina nakon rata. To je preduvjet za ostvarivanje cilja za daljnji razvoj i prosperitet. U ovom kontekstu, trenutni politički zastoj je destruktivan", ističe ambasador Norveške.

Podcrtava da sada, više nego ikada, postoji potreba za otvorenim dijalogom zasnovanim na uzajamnom povjerenju i uvažavanju umjesto prijetnji koje jačaju negativnosti i utiču na razvoj.

"BiH neće ostvariti napredak pod takvim uvjetima i mora se poduzeti svaki napor da se situacija umiri. Vrijeme je da svi preuzmu konstruktivnu ulogu kako bi se okončao zastoj i putem dijaloga bila riješena trenutna kriza. Energiju treba usmjeriti na zadovoljavanje potreba ljudi i fokusiranje na reforme za daljnji napredak ove divne zemlje - na stvaranje boljeg sutra za građane. Norveška je uvijek bila, i ostaje, predana tome da sasluša sviju i da omogući dijalog sa svima. Ovo je naše obećanje Bosni i Hercegovini", poručio je Olav Reinertsen.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)