Skup na visokom nivou: Zašto u Davosu nema zvaničnika iz BiH?

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Skup na visokom nivou: Zašto u Davosu nema zvaničnika iz BiH?
Foto: Anadolija / Davos

U okviru jubilanog 50. svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu održan je Panel o Zapadnom Balkanu, javlja Anadolija. Panel o političkom dijalogu, situaciji i budućnosti te regije održan je iza zatvorenih vrata uz učešće brojnih visokih zvaničnika.

Moderator Panela bio je direktor Svjetskog ekonomskog foruma Borge Mrende, a učestvovali su i predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Marjan Šarec, bugarski premijer Boyko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, šefica švedske diplomatije Ann Linde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva i generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger.

Ovaj, kao i ostali skupovi u Davosu, protiču bez visokih bh. zvaničnika.  Na upit portala Radiosarajevo.ba u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nam je rečeno da se proces poziva na Ekonomski forum ne odvija posredstvom njih. 

"Ranijih godina pozivi na učešće direktno su stizali u Vijeće ministara ili Predsjedništvo BiH", kazao nam je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Da li je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobio poziv pokušali smo saznati od njegove saradnice za medije Nataše Sjerić.

Međutim, ona nije imala tu informaciju, a na našu molbu da je provjeri te i da nam da elektronsku adresu na koju možemo uputiti pitanje, ona je kazala da ne zna mail te da nas uputila da ga "potražimo na stranici biroa...".

Na naš upit da li je neko od članova Predjedništva BiH dobio poziv za učešće u Davosu nije odgovoreno. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije