Svjedok: Trako mi je želio pomoći da se zaposlim, ali nije imao tu moć

Radiosarajevo.ba
Svjedok: Trako mi je želio pomoći da se zaposlim, ali nije imao tu moć
FOTO: Fena / Kantonalni sud Sarajevo
Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su govorili o svojim kontaktima sa optuženim Senadom Trakom.

Hamza Hadžić je ispričao da ga je amidža upoznao s Trakom, za kojeg je znao da je zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), i da je razgovor bio vrlo kratak.

“Pitao je amidžu: ‘Ko ti je ovaj?’, a kada mu je odgovorio da se radi o bratiću, pitao me je jesam li zaposlen, šta sam po profesiji i šta sam završio”, kazao je svjedok, prenosi Detektor.ba.

Naveo je i da je 2016. godine, kada mu je na tadašnjem poslu istekao ugovor, od amidže uzeo broj i nazvao Traku, za kojeg je “znao da je imao nekog političkog uticaja i da mu je nudio da ga stavi na listu Bosanske patriotske stranke (BPS)”.

“Tada mi je rekao da se moram što više politički uključivati, to je bila izborna godina. Nudio mi je da me stavi na listu BPS-a. Razmišljao sam i odustao od toga”, naveo je svjedok.

Prema njegovim riječima, osim s Trakom, kontaktirao je i s Dervišom Kubatom oko rada na terenu za stranku, a optuženi mu je govorio da prati federalne i kantonalne poticaje, ali da mu za posao teško može pomoći.

Odbrani je svjedok kazao da je i na drugim stranama tražio pomoć za posao, kao i da je shvatio da Trako ima volju u tome da mu pomogne, ali nema mogućnost.

Edin Semić je ispričao kako ga je Trako pozvao u augustu 2016. i zamolio, ako bude imao prilike, da primi neku djevojku da “odradi” pripravnički staž od šest mjeseci u firmi čiji je svjedok suvlasnik.

“Rekao sam mu da su radna mjesta popunjena, da mi ne treba ta stručna sprema”, izjavio je svjedok, koji je Odbrani naglasio da mu Trako tom prilikom nije nudio nikakav novac niti od njega tražio bilo šta protivzakonito.

Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića optužnica tereti za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Dinka Omanović, šefica kabineta načelnice Općine Visoko, kazala je da je Senad Trako, kao zastupnik u Skupštini ZDK-a, ponekad tražio prijem kod načelnice u vezi s njegovim prijedlozima na kantonalnom nivou vlasti.

Prema svjedokinji, jedne prilike ju je kontaktirala sekretarica Općinskog odbora BPS-a Visoko, koja joj je rekla da ju je Trako zamolio da vidi da li je objavljen konkurs za pripravnike za javna i privatna preduzeća.

Enes Klopić je ispričao da je bio u društvu s Trakom kada su “pošli na kafu” i da su se susreli sa Enizom Čambrićem, kojeg su pozvali da im se pridruži, ali on nije mogao jer je nosio dokumente za polaganje vozačkog ispita za svog sina.

Trako je, kako je kazao Klopić, tada u razgovoru sa Čamrbićem rekao da ako bude potrebna neka pomoć, neka ga zove, što je ovaj kasnije tražio od svjedoka.

“Čambrić mi je rekao da mu sin treba polagati vozački i pitao me da li mogu da se čujem s Trakom. Pozvao sam ga, ali mi je samo rekao da je na moru. Trako je gledao svima da pomogne”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja je 14. januara 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije