Svjedok na suđenju Mahmuljinu: Tjerali su me da ljubim odsječenu glavu

BIRN - Detektor.ba
Svjedok na suđenju Mahmuljinu: Tjerali su me da ljubim odsječenu glavu
Nezavisne / Sakib Mahmuljin

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hecegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljinu pročitan je iskaz preminulog svjedoka koji je naveo da su ga “mudžahedini” udarali i mučili u Gostovićima 1995. godine.

Krstan Marinković je 2015. godine ispričao da je bio pripadnik Lake prnjavorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kada je s drugim vojnicima zarobljen na lokalitetu Krčevina.

“Vezali su nam ruke žicom. Tukli su rukama, nogama, kundacima pušaka…”, kazao je Marinković u izjavi.

Dodao je da su kasnije odvedeni u mjesto Livade, gdje je vidio druge zarobljenike – koji su bili krvavi.

“Tukli su strahovito Vinka Arsendića, jaukao je i krv je prskala”, izjavio je svjedok, naglasivši da su ih “mudžahedini vezali za kolac i tukli”.

Dodao je da je u Livadama bio od 21. do 23. jula 1995. godine, a potom je odveden u mudžahedinski kamp u Gostoviće, gdje je, kako je rekao, tučen i tjeran da ljubi odrubljenu glavu Gojka Vujića.

“Neki mudžahedin je donio Gojkovu odsječenu glavu i rekao: ‘Ljubi brata’, i ja sam morao ljubiti odsječenu glavu”, kazao je svjedok Marinković u istrazi.

Istaknuo je da su u Gostovićima bili 34 dana, a potom su prebačeni u Kazneno-popravni dom (KPD) Zenica, odakle je pušten krajem decembra 1995. godine.

Bivši komandant Trećeg korpusa ABiH Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika. Na ovom suđenju Optužba je uložila 992 dokaza, čime je završen dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar, kada je planirano održavanje statusne konferencija na kojoj će Odbrana predložiti izvođenje svojih dokaza, javlja BIRN - Detektor.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije