Svjedok: Strani borci su bili kukavičije jaje Trećem korpusu ARBiH

Radiosarajevo.ba
Svjedok: Strani borci su bili kukavičije jaje Trećem korpusu ARBiH
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je stavljanje stranih boraca u sastav Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) predstavljalo "kukavičije jaje".

Kadir Jusić, načelnik štaba Trećeg korpusa ABiH, izjavio je da je odred El-Mudžahidin 1993. godine stavljen u sastav Trećeg korpusa, te da je komandant korpusa Mahmuljin bio odgovoran da kontroliše izvršenje naređenja i da kontaktira s tim odredom.

"Jedini čovjek koji je u komandi mogao kontaktirati s njima bio je Sakib Mahmuljin. Znam da je Sakib bio ovlašten da s njima kontaktira, pretpostavljam jer je s njima bilo teško ostvariti kontakt", kazao je svjedok, prenosi Detektor.ba.

Jusić je pojasnio da je komunikacija s odredom bila drukčija u odnosu na druge jedinice.

"Ne sjećam se da je referiziranju drugih komandanata jedinica prisustvovao komandant odreda El-Mudžahidin, bili su neposredni kontakti komandanta korpusa i komandanta odreda”, prisjetio se svjedok.

Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića.

Jusić je ispričao da je u operaciji Farz ‘95 za oslobađanje Vozuće, pored drugih jedinica, učestvovao i odred El-Mudžahidin, koji je u toj operaciji bio pretpočinjen 35. diviziji.

Odgovarajući na pitanja optuženog Mahmuljina, svjedok je potvrdio da odred El-Mudžahidin nije dostavljao izvještaje i analize, kako su radile druge jedinice.

"Tvrdim da je to kukavičije jaje dato Trećem korpusu”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije