Borci nezadovoljni današnjom sjednicom Parlamenta, traže vanrednu

S. H.
Borci nezadovoljni današnjom sjednicom Parlamenta, traže vanrednu
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu, na vanrednoj sjednici Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, uprkos brojnim protestima velikog dijela građana Federacije BiH.

Iako je planirano da će se na dnevnom redu ove sjednice naći i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima, na zahtjev njegovog predlagača Ismeta Osmanovića (SDA), ovaj prijedlog zakona je povučen s dnevnog reda, uz pojašnjenje da su za raspravu o njemu potrebne dodatne konsultacije.

Okupljeni borci su zbog toga iskazali nezadovoljstvo, te su okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH poručili da traže da se održi vanredna sjednica Zastupničkog doma na kojoj će se razmatrati njihovi današnji zahtjevi. Insistiraju da se sjednica održi u narednih petnaest dana.

Borci imaju tri zahtjeva - objavu jedinstvenog registra branilaca FBiH s jasnim naznakama koji će podaci iz registra biti dostupni javnosti, borački dodatak za sve branioce RBiH koji na osnovu učešća u ratu od '92. do 95. nisu ostvarili nikakva mjesečna primanja ili ako su ona manja od 200 KM mjesečno.

Kao treći zahtjev borci navode ukidanje ili obustavu finansiranja svih boračkih organizacija i saveza iz svih budžetskih proračuna najmanje na godinu dana dok se ne pročisti registar branilaca, te provjeri zakonitost i transparentnost poslovanja svih boračkih organizacija u posljednjih 15 godina.

Novim Zakonom o PIO-u se najavljuje uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u ovom entitetu, ali ukoliko bude usvojen i u drugom parlamentarnom domu važio bi samo za korisnike koji će se penzionirati nakon njegovog stupanja na snagu.

Na početku same sjednice ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača obrazložio je Prijedlog zakona o PIO-u, kazavši sa je cilj ovog zakona stabiliziranje penzionog sistema i omogućavanje pravičnijeg sistema izračuna penzija. Prema njegovim riječima penzija učiteljice s 40 godina radnog staža trenutno bi iznosila 635 KM, dok bi prema novom zakonu ona bila povećana za 37 KM. Tako bi bilo i sa brojnim drugim kategorijama, kao što su policajci ili radnici realnog sektora.

Na to su reagirali zastupnik SDP-a Elvir Karajbić, kazavši kako je Vlada FBiH prezentirala netačne podatke, kojima obmanjuje Parlament i javnost, te da će penzije za buduće penzionere biti manje za oko 30 posto. Sličnu reakciju uputio je i zastupnik DF-a Dženan Đonlagić, koji je kazao da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro jer znatno snižava penzije budućim penzionerima.

Nakon svega, Zakon o PIO, sa 50 glasova ZA, tri suzdržana i 21 protiv usvojen je danas u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čime je završen prvi dio parlamentarne procedure zakona koji je u prethodnom periodu bio važna tema cjelokupne javnosti u ovom entitetu. Ipak, SDP je izrazio sumnju u glasanje pa je uslijedilo pojedinačno glasanje u kojem je zakon konačno usvojen, iako su SDP i DF bili protiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije