Svijet odaje počast žrtvama Srebrenice: Da nikada više ne vidimo takve zločine

0
Radiosarajevo.ba
Svijet odaje počast žrtvama Srebrenice: Da nikada više ne vidimo takve zločine
Foto: Twitter / Poruke o Srebrenici

Cijeli demokratski i slobodni svijet danas se sjeća genocida u Srebrenici i najstrašnijeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas se održava program obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica. Također, bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Danas obilježavamo 26. godišnjicu genocida u Srebrenici. Odajemo počast porodicama i voljenima žrtava genocida, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

- Ujedinjeni smo u našoj tuzi. Ali također i u nadi - da nikada više ne vidimo takve zločine u Evropi. To je ono iza čega stoji Evropska unija - poručio je Michel putem društvenih mreža, prenosi Fena.

Danas obilježavamo uspomenu na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine i izražavamo solidarnost njihovim porodicama i prijateljima, poručila je ministrica vanjskih poslova Švedske, predsjedavajuća Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Ann Linde.

- Moramo naučiti iz historije i poduzeti akcije da se genocidi i drugi masovni zločini više nikad ne ponove - poručila je Linde.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu poručio je da danas odajemo počast i sjećamo se naših braće i sestara čiji su životi oduzeti u Srebrenici u julu 1995. godine.

- Uspomena na njih nikad neće biti zaboravljena - poručio je Imamoglu na svom zvaničnom Twitter nalogu.

"Prije 26 godina, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8 tisuća bošnjačkih civila, muškaraca i dječaka. Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti.

Danas odajemo počast tisućama nedužnih bošnjačkih žrtava koje nikada nećemo zaboraviti ", naveo je premijer Hrvatske Andrej Plenković na Twitteru.

Mnogi govornici obratiti će se u okviru obilježavanja 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, a neki od njih su poslali i video-poruke zbog pandemije koronavirusa.

Nakon obraćanja, planiran je vjerski dio programa obilježavanja i dženaza za ukop 19 žrtava genocida.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica ove godine bit će ukopani: Vejsil Hamzabegović (1939.), Muhidin Mehmedović (1977.), Fikret Kiverić (1978.), Ramiz Selimović (1951.), Esnaf Halilović (1976.), Zilha Delić (1971.), Muamer Mujić (1976.), Mehmed Beganović (1947.), Hajro Aljić (1944.), Jusuf Aljić (1967.), Zajim Hasanović (1968.), Asim Nukić (1971.), Azmir Osmanović (1979.), Nezir Dautović (1969.), Ibrahim Avdagić (1950.), Jusuf Halilović (1948.), Salih Džananović (1955.), Meho Karahodžić (1939.) i Husein Kurbašić (1932.).

Opkoljena enklava i nekadašnja zaštićena zona Ujedinjenih nacija u istočnoj BiH jula 1995. godine pala je u ruke Vojske Republike Srpske i generala Ratka Mladića.
Najmanje 8.372 dječaka i odrasla muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije